Kayıt için 5 litre sıvı sabun isteyen okul

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 00:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bakanın Kayıt Genelgesi ve 5 Litre Sabun

Milli Eğitim Bakanlığı ?Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde İstenilen belgeler.? Konulu bir genelge yayınlayarak Hükümetin başlatmış olduğu "Bürokrasinin Azaltılması ve İdari Basitleştirme" işlemlerine yönelik düzenlemeler yaptı.

Tüm Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen genelgede; ?Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi kapsamında öğrenci kaydı yapılan okullarımıza, kayıt işlemlerinde; diploma, tasdikname veya denklik belgesi dışında fotoğraf, pul, zarf vb. evrak istenmeyeceği gibi e-Okul sisteminden elde edilebilecek hiçbir belgenin ayrıca çıktısı ve okul müdürlüklerine onaylatılması talep edilmeyecektir. Gerekli hallerde kayıt işlemini yapan okul yöneticileri ihtiyaç duyulan belgeleri doğrudan sistemden kendileri alacaklardır.? emirleri iletildi.

Fakat basına yansıyan birçok olayda kayıt paralarının alındığı gündem düşmektedir. Bakanlığın bu genelgesindeki ?diploma, tasdikname veya denklik belgesi dışında fotoğraf, pul, zarf vb. evrak istenmeyeceği? emirlerine rağmen birçok okulun pul, zarf fotokopi kâğıdı (top belirtilerek) ve okul aile birliği hesap numarası verilerek dekont istenmektedir.

Aşağıda örneğini vereceğimiz Kozan fen lisesi ise Kozan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan ?OKUL KAYDI İÇİN GEREKLİ BELGELER? kısmında

?6. Öğrenciye ait son iki ay içinde çekilmiş resmi kıyafetli 12 adet vesikalık fotoğraf.

7. 1 adet Anne ve 1 adet Babanın vesikalık fotoğraf ve Nüfus Cüzdan fotokopileri. Veli ayrı ise Velinin Nüfus Cüzdan fotokopisi ve 1 adet vesikalık resmi.

8. 5lt sıvı sabun

9. Dört top fotokopi kâğıdı

10. 3 Adet plastik dosya ve bir paket şeffaf dosya

11. 20 adet Posta Pulu ve 20 adet mektup zarfı? istenmektedir.

Bu örneklere çok rastladık ama sıvı sabun isteyen okula ilk defa rastladığımızı belirtmek isterim.

Sitenin resmi için tıklayınız.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

T. C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.ETG.0.05.02.408.02/ 15524 07/08/2009

Konu: Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde İstenilen belgeler.

GENELGE

2009/ 63

Bilindiği gibi Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi kapsamında öğrenci seçimi yapılan okullarımıza kayıt işlemleri ve kayıtlarda istenilen belgeler 2009 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunda belirtilmiştir.

Söz konusu Kılavuzun;

"1.6.1. İlköğretim Okulu Müdürlüklerinin Yapacağı İşlemler" başlığı altındaki (i) bendinde; "Öğrenciye ait Puan Sonuç ve Yerleştirme Sonuç belgelerini e-Okul sisteminden alıp onaylayarak öğrenciye vermek."

"1.6.2. Ortaöğretim Okul Müdürlüklerinin Yapacağı İşlemler" başlığı altındaki (a) bendinde; "... ile öğrencilerin ibraz ettiği yerleştirme sonuç belgesini karşılaştırarak kontrol etmek."

"2.4. Kayıtlarla İlgili Esaslar" başlığı altındaki (b) bendinde; "OYP ile öğrenci alan okulların kayıt-kabullerinde, ilköğretim okul müdürlüğü tarafından verilen "Yerleştirme Sonuç Belgesi" ibraz edilecek, aksi hâlde öğrencilerin kayıtlan yapılmayacaktır."

Ayrıca, 31 Temmuz 2009 ve 27305 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 23'üncü maddesinin l'inci fıkrasında; "Okullara kayıt ve kabulde; diploma, tasdikname veya denklik belgesinin aslı istenir. Merkezi Yerleştirme Sınavı ile yerleştirilen öğrencilerden ayrıca sınav sonuç belgesi veya yerleştirme belgesi istenir..." hükümleri yer almaktadır.

Ancak, sözü edilen belgeler, Bakanlığımıza bağlı ilköğretim okulları ile ortaöğretim kurumlarının tamamını kapsayan e-Okul sisteminde yer almaktadır. Bu durumda söz konusu belgelerin ayrıca ilköğretim okulu müdürlükleri tarafından çıktılarının alınması, onaylanması ve veliler tarafından kayıt işlemlerinin yapılacağı okullara ibraz edilmesi gereksiz görülmektedir.

Hükümetimizin başlatmış olduğu "Bürokrasinin Azaltılması ve İdari Basitleştirme" çalışmalarının amaçlarına da uygun olarak. Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi kapsamında öğrenci kaydı yapılan okullarımıza, kayıt işlemlerinde; diploma, tasdikname veya denklik belgesi dışında fotoğraf, pul, zarf vb. evrak istenmeyeceği gibi e-Okul sisteminden elde edilebilecek hiçbir belgenin ayrıca çıktısı ve okul müdürlüklerine onaylatılması talep edilmeyecektir. Gerekli hallerde kayıt işlemini yapan okul yöneticileri ihtiyaç duyulan belgeleri doğrudan sistemden kendileri alacaklardır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Nimet ÇUBUKÇU

Millî Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber