Liseye üniversite modeli

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu ve fen liselerine öğrenci alımı için yapılan sınavlar, üniversite sistemine benzedi. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ortaöğretim kurumlarına girecek adaylar 'üniversite sınavındaki' gibi sonuçlar açıklandıktan sonra tercih yapacaklar.

Anadolu ve fen liseleri sınavları, artık üniversite giriş sınavını andıracak. Baraj puanı getirilen sınavda öğrenciler, sonuçlar açıklandıktan sonra tercih yapacak. Hakkı yanabilir

Adaylar kazandıkları okula kayıt yaptırabilecek. Kayıt yaptırmayanların hakkı yanacak. Bugüne kadar not ortalaması en az 4.00 olan öğrencilerin başvurabildiği süper liseler de bu yıl ilk kez Ortaöğretim Kurumları Giriş Sınavı (OKS) ile öğrenci alacak.

Dikkatli olmalılar

Öğrenciler, okudukları ilköğretim okulu müdürlüklerine başvuracak. Okul müdürleri, öğrencinin bilgilerini internet ortamında e-başvuru formuna girecek. Velilerin kontrolünden sonra form onaylanacak ve bu bilgiler aynı anda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün sistemine girecek. Veliler, başvuru için okula giderken yanlarında öğrencinin TC kimlik numarasını, Ziraat Bankası'na yatırılan 10 YTL'lik makbuzu bulunduracak.

E-başvuru formunun yanlış doldurulması veya eksik kalması durumunda başvuru geçersiz sayılacağı için velilerin formu onaylarken çok dikkatli olması gerekiyor.

2005 OKS başvuruları yarın başlıyor. Başvuru 11 Şubat'a kadar devam edecek. Sınav ise 12 Haziran'da yapılacak. Sınav sonuçları temmuz ayının ortasından itibaren açıklanacak.

Kontenjan arttı

Sınavlarda kazanılan başarı kadar, sistemi doğru bilmenin de başarıda önemli rolü olduğunu belirten eğitim danışmanı Asuman Kuzuoğlu, değişikliklerle ilgili şu bilgileri verdi:

Bu yıl baraj puanı getirildi. Standart puanı 160 ve üzerinde olanlar tercih yapabilecek.

Tercihler sınavdan sonra yapılacak. Yerleştirme işlemi ÖSS'de olduğu gibi gerçekleştirilecek. Yerleştirme işleminin sonucunda tercih ettiği okullardan birisine yerleştirilmiş bir aday, kaydını sadece o okula yaptırma şansına sahip.

Yazdığı okullardan birine yerleşememiş öğrenci için açık kontenjanlara yerleştirilebilmesi için bir kez daha tercih listesi yapma hakkı var.

Bu yıl süper liseler de bu sisteme dahil edildi. Türkiye genelinde yaklaşık 66 bin kişilik kontenjan artışı olacak.

Form bilgileri

Okul yöneticisinin veliyle birlikte forma dolduracağı bilgiler şunlar:

Öğrencinin cinsiyeti

Baba adı - Ana adı

Nüfusa kayıtlı olduğu il ve ilçe

Doğum yeri, ili ve ilçesi

Doğum tarihi bilgileri

Adres ili, ilçesi, posta kodu

Ev veya cep telefonu

Velinin adı, soyadı ve telefon numarası

Banka dekont numarası (Formun çıktısı veli tarafından imzalanacak.)

Hangi okullar alınacak?: Resmi ve Özel Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu, Yabancı dil ağırlıklı, Anadolu öğretmen, Anadolu meslek, Anadolu teknik, Anadolu imam - hatip, Sağlık meslek ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liseleri bu sınavda yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber