CHP, İşsizlik Fonu için Anayasa Mahkemesi'ne gidecek

Haber Giriş : 19 Ağustos 2009 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, İşsizlik Fonu'ndan GAP'a aktarım öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.

- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup başkan vekili Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) kaynak aktarımını öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini söyledi.

Yasa, GAP'a kaynak aktarılması amacıyla 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonu'nun nema gelirlerinden dörtte üçünün bütçeye gelir kaydedilmesini içeriyor. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında dörtte üçü, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın 60'ıncı maddesine göre herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğunu, fonun bu madde çerçevesinde oluşturulduğunu söyledi ve "Burada biriken paranın temel hedefi; işsizlere ekonomik güvence sağlamak ve meslek kazandırarak onları çalışma yaşamına hazırlamaktır. Burada toplanan paranın başka amaçlarla kullanılması, sosyal devlet ilkesini zedeler" dedi.

İşçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları, 13 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup göndermiş, yasayı ikinci kez veto etme çağrısı yapmıştı. Mektupta fondan GAP'a aktarımın, ücretlerinden prim kesilen işçilerin haklarına saldırı niteliğinde olduğu vurgulanmıştı. Türk-İş, yasanın Gül tarafından onaylanmasının ardından dün yaptığı açıklamada, CHP'ye ve milletvekillerine konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımaları çağrısı yapmıştı.

Kılıçdaroğlu, "Sendikalar fon ile ilgili yapılan düzenlemede ortak ses çıkardılar. Umarım hükümetin sosyal devleti yok eden sadaka ekonomisi anlayışına da ortak tepkiyi göstermeyi sürdürürler" diye konuştu.

Gül daha önce yasanın özel istihdam bürolarına ilişkin maddesini veto etmişti. Vetolu madde Meclis'te yasadan çıkarılmış ve onay için Çankaya Köşkü'ne gönderilmişti.

Yasa, işsizlik ödeneği alanların işe alımına da teşvik getiriyor. Buna göre, belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Reuters

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber