İzmir'de SGK'yı dolandıran 17 kişi gözaltına alındı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2009 12:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir'deki hastanelerde çalışan bazı temizlik görevlisi ve memurlarla anlaşmalı eczane sahiplerinin de aralarında bulunduğu 17 kişi, evrakta sahtecilik yaparak, devleti 1 milyon lira zarar uğrattıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Şebeke üyelerinin, eczacı diploması kiralayarak başladıkları dolandırıcılık işini, daha sonra anlaşmalı eczanelerle yürüttüğü iddia edildi. Zanlıların, bazı hastane çalışanlarıyla yatan hastaların reçetelerine onlardan habersiz pahalı ilaçlar yazdırdığı, heyet raporları aldığı ve böylece devleti zarara uğrattığı ileri sürüldü.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, İzmir'deki bir eczaneden alınan bebek maması miktarında bir ay içinde oldukça büyük artış yaşandığını ve devletin zarara uğratıldığını tespit etti. Yetkililer, durumu İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne ileterek araştırılmasını istedi. İhbar üzerine harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, zanlıların kiraladığı diplomayla biri Mardin'de ve biri İzmir'de olmak üzere iki eczane açtıklarını belirledi.

İddialara göre eczanelerde çalışan kişiler, hastanelerde çalışan bazı temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi ve memurlarla tanışarak dostluk kurdu. Daha sonra bu kişilere sağlanan maddi menfaat karşılığında, hastanede yatarak tedavi gören hastaların haberi olmadan sağlık karneleri kullanıldı ve bunların üzerine heyet raporları alındı. Bu şekilde uygunsuz olarak yazılan ilaçlar, iki eczaneden alınmış gibi fatura edildi. Temin edilen reçetelerden başka sahte reçeteler yapıldı ve ilaçlar da aynı iki eczaneden alınmış gibi gösterildi. İki hastanede çalışan zanlıların ilaç küpürlerini topladığı, bunları eczane çalışanlarına vererek uygun ilaç yazdırdığı, Mardin'de bulunan eczaneden toplanan küpürleri İzmir'deki eczaneye gönderildiği, bunlara uygun sahte reçeteler düzenlenerek SGK'nin yaklaşık 1 milyon lira zarara uğratıldığı ileri sürüldü.

Operasyon kapsamında eczane sahipleri M.N. (39) ve S.A. (39), emekli eczacı A.K. (57), eczacı A.Ş. (57), eczane yetkilisi B.K. (28), eczane kalfaları İ.A. (22), T.Ö. (19), M.T. (26) ve F.Y. (40), memur M.A. (28), temizlik görevlileri B.D. (28), Y.D. (53), N.D. (24), K.G. (28), E.G. (32) ve A.Y. (35) ile güvenlik görevlisi U.Z. (26) gözaltına alındı.

Ayrıca İzmir'de şebeke üyeleri tarafından kullanılan eczanede çok sayıda kesilmiş ilaç küpürü, boş hazır reçeteler ve yazılmış reçeteler ele geçirildi. Operasyon sırasında şimdiye kadar, sağlık karneleri ve reçeteleri kendilerinden habersiz olarak kullanılan 9 mağdur vatandaş tespit edildi. Mağdurlar arasında, hastane çalışanları ve diğer bazı vatandaşlar bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber