Demokratik açılımda önce kısa vadeli çözümler açıklanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Kürt sorununa çözüm amacıyla başlattığı 'demokratik açılım' paketinin içeriğini kamuoyu ile paylaşmaya hazırlanıyor. Yarın İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın saat 10.00'da düzenleyeceği basın toplantısıyla yapılan görüşmeler ve gelinen son nokta basınla paylaşılacak.

Atalay'ın toplantıda, hükümetin kırmızı çizgilerini de açıklaması bekleniyor. Demokratik açılım paketinde "kısa, orta ve uzun" vadeli çözümler yer alacak. Kamuoyu ile ise ilk başta kısa vadede gerçekleşmesi mümkün olan çözüm önerilerinin paylaşılması bekleniyor.

Rahmetli Turgut Özal döneminden başlayan Kürt sorununun çözümüne yönelik girişimlerden, şimdiye kadar istenilen sonuçlar alınamamıştı. 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinde söylediği "Kürt sorunu bu milletin bir parçasının değil, hepsinin sorunudur. Benim de sorunumdur." açıklaması önemli çıkış noktası oldu.

Kürt sorununun çözümü için 3 yıldır yapılan çalışma 'açılım'a dönüştü. Yıllarca görmezlikten gelinen veya 'güvenlik meselesi' olarak bakılan Kürt sorunu, yine ülke gündeminde. Türkiye'de şimdiye kadar çeşitli kuruluşlar tarafından sorunun çözümüne yönelik atılacak adımları içeren 21 rapor hazırlandı. Ama hiçbiri faaliyete geçirilemedi.

Türkiye 2005 yılından bu yana sınır ötesi operasyonlar, Amerika'nın Irak'tan çekileceğini açıklaması, DTP'nin Meclise girmesi, Aktütün ve Dağlıca saldırıları ve Ergenekon davası gibi birçok olaya tanıklık etti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 29 Temmuz'da basın toplantısı düzenleyerek sorunun çözümü için kararlı olduklarını belirterek tüm kesimlerin görüşlerini alacaklarını söyledi.

Bakan Atalay, önce gazeteci, yazar ve akademisyenlerle sorunu konuştu. Daha sonra DTP, DSP, BBP, DP gibi siyasi partilerle görüştü. Sivil toplum kuruluşları TÜSİAD, TOBB, Türk-İş, Hak-İş, TBB, sendikalar ve Barolar Birliği ile bir araya geldi. Şehit aileleri ve dernekleriyle de görüşen Atalay, bu görüşmelerden aldıkları önerileri not ederek bir yol haritası çıkardı.

Tüm kesimlerin hassasiyetlerini dikkatle dinleyen Atalay, ortak bir çözüm için çalıştı. Görüştüğü tüm kesimlerden Kürt sorununun çözümü için tam destek alan Atalay, özellikle "üniter yapı, resmi dil Türkçe, genel af, terör örgütünün muhatap alınmaması" konularında genel hassasiyetleri paylaştı.

Yarın düzenleyeceği basın toplantısında Bakan Atalay'ın, öncelikle kısa vadede uygulanabilir çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Üslup ve yöntemin en az işin özü kadar önemli olduğunu belirtmesi beklenen Atalay'ın "polemikle açılım olmaz" diyerek tartışmaların diline yeniden dikkat çekeceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber