Liselerde ?ortak sınav' depremi yaşanıyor

Haber Giriş : 13 Ocak 2005 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karnelerin alınmasına az bir süre kala, liselerde ?ortak sınav' depremi yaşanıyor. Türkiye genelindeki tüm liselerde 22 Aralık'ta, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılan ortak sınavdan alınan notların ders notuna katılacağının açıklanması, infial yarattı.

ÖNCEKİ yıllarda olduğu gibi, başarıyı etkilemeyeceği düşüncesiyle başta lise son sınıftakiler olmak üzere, sınava girmeyen yüzbinlerce liselinin ?sıfır' aldığı bildirildi. Yine sınava girenlerin büyük bölümünün de lise müfredatının uygulanmasında farklılıklar yaşanması nedeniyle, görmedikleri konulardan soru çıktığı için başarısız oldukları belirtildi.

BAŞARI PUANI DÜŞECEK

Halen lise ve dengi okulların 1, 2 ve 3. sınıflarında, 800 bini Ankara, İstanbul ve İzmir'de olmak üzere 2.5 milyon öğrenci öğrenim görüyor. 500 bin kadarı da lise son sınıf düzeyinde ve ÖSS'ye hazırlanıyor.

Okul türü ve düzeyine göre okutulan derslerden soru yöneltilen sınavdan alınan puanların yazılı-sözlü notuna etkili olması, yüzbinlerce liselinin başarı ortalamalarının düşmesine yol açacak. Bunun ÖSS'ye hazırlanan ve kazanabilmek için binde 1'lik puana bile gereksinim duyan lise son sınıf öğrencilerinin ?Ortaöğretim Başarı Puanları'nı önemli derecede etkileyeceği belirtiliyor.

Bu durumda ÖSS'ye hazırlanan ve ortak sınava girmedikleri için tüm derslerden ?sıfır' alan lise son sınıf öğrencilerinin ortaöğretim başarı puanlarının düşmemesi için rapor arayışına girdikleri bildirildi. Bu öğrenciler, geriye dönük alacakları raporlarla 22 Aralık 2004 tarihindeki sınavdan muaf olacaklar.

BAKANLIK EL KOYDU

İlk dönemin tamamlanmasına az bir süre kala yaşanan depreme, sınavla ilgili ?Alınan notlar, ders notuna katılacak' talimatı bulunan Milli Eğitim Bakanlığı el koydu. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden bilgi alan bakanlığın, notların okul idarelerine teslim edileceği 14 Ocak'tan önce ikinci bir talimat yayımlaması bekleniyor.

Bakanlığa ulaşan bilgilere göre, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin tüm çabalarına karşın, sınavla ilgili bilgilendirme konusunda okul idarelerinin kusurlu olduğu öne sürülüyor. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, okul idarelerine ?önlem alın' talimatı verebileceği de belirtiliyor.

İLK KEZ BU YIL UYGULANDI

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'ne göre, lise 1, 2 ve 3. sınıf düzeyinde yapılan ortak sınavdan alınan puanlar, ilk kez bu yıl yazılı-sözlü notu gibi etkili oluyor. Yılda 2 kez gerçekleştirilen bu sınav, önceki yıllarda da il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılıyor, ancak alınan puanların etkili olup olmamasına, lisenin öğretmenler kurulu karar veriyordu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber