Elektiriğe 'zam' geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 15:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu elektriğin toptan satış fiyatına TETAŞ'ın talep ettiği zammı kabul etti. EPDK yüzde 21,08 oranında zam yapılmasını kararlaştırdı.

Tüketiciye yansımasının yüzde 10 olarak gerçekleşeceği tahmini Bakan Taner Yıldız ifade etmişti.

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) TETAŞ'ın toptan elektrik fiyatının kilovat saat fiyatının yüzde 21,08 oranında artırılarak, 12,62 liradan 15,28 liraya çıkmasına dönük başvurusunu onayladı.

EPDK haftalık kurul toplantısında, TETAŞ'ın elektrik dağıtım şirketlerine sattığı elektrik satış fiyatının 1 Ekim 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 21,08 oranında artırılmasına dönük başvuruya onay verdi.

TETAŞ'ın talebini geldiği gibi onaylayan Kurul, dağıtım şirketlerine satış fiyatlarındaki artışı bildirdi.

Buna göre 20 dağıtım şirketi önümüzdeki haftalarda 1 Ekimden geçerli olacak yeni tarife taleplerine EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak.

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bu sabah bir soru üzerine yaptığı açıklamada, söz konusu artışın nihai tüketiciye yüzde 10 civarında yansıyacağını bildirmişti.


Enerji Bakanı: Elektriğe, yüzde 10 civarında zam bekleniyor

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik zammıyla nihai tüketiciye, vatandaşa yüzde 10 civarında bir rakamın yansıyabileceğini söyledi.

1 Ekim tarihinden itibaren yapılacak elektrik tarifelerine ilişkin bir soru üzerine, "enerji sektörünün özellikle kendi ayakları üzerinde yürüyebilmesi, hatta büyüyen Türkiye'de koşabilmesi lazım " diyen Yıldız, Hazineye yük olmadan enerji KİT'lerinin kendi arasında bu alışverişi rahatlıkla yapabilmesi gerektiğini söyledi.

TETAŞ'ın EPDK'ya yüzde 21,8'lik bir zam, fiyat düzenlemesi talebinde bulunduğunu hatırlatan Yıldız, nihai tüketiciye, yani vatandaşa, sanayiciye, tüccara, çiftçiye elektrik veren kurumun TETAŞ değil dağıtım şirketi TEDAŞ olduğunu kaydetti.

Söz konusu rakamın bir nihai zam olarak kamuoyunda, yazılı ve görsel basında yansıtılmasının doğru olmadığına dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"EPDK'nın bugün yapacağı kararla bunu karara bağlayacak, TETAŞ'tan gelen ve gerekçeleri belirtilmiş olan talebi değerlendirecek. Maliyet bazlı bir fiyat uygulamasına bildiğiniz gibi geçilmişti. Çıplak maliyetlere olabildiğince giden ve enerji sektörünün kendi ayakları üzerine yürüyebileceği bir sistem oturtulmuştu. Bununla birlikte ne yapılacak nasıl bir yol haritası izlenecek.. TEDAŞ'tan da teklifini alacak EPDK, bu teklifi aldıktan sonra vatandaşa en son fiyat ayarlaması hangi oranda yansıyacak, bunu belirleyecek. Sistem bu, şu anki süreç bu"

Toptan elektriğe yapılması beklenen zammın nihai tüketiciye nasıl yansıyacağına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, TEDAŞ'ın isteyeceği rakamla beraber bunun düzenleneceğini belirterek, bunun yüzde 10'lar civarında olabileceğini söyledi.

Buna karar verecek olanın EPDK'nın aldığı tekliflerle beraber değerlendirmesi olacağına işaret eden Yıldız, "ama benim de tahmini sorarsanız nihai tüketiciye vatandaşımıza yüzde 10'lar civarında bir rakam gelebilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber