Çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız, okul ve öğretmeniyle korkutmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2009 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuğun en güvendiği kişilerin anne-babası olduğunu belirten Dr. Mahmut Demir, veliler tarafından okul fobisi olan çocukların öğretmen ve okulla korkutulmasının olumsuz etkiler oluşturabileceğini söyledi.

Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Zübeyde Hanım Kampüsü Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Demir, bunun çocuğun okul ve öğretmenden soğumasının yanı sıra çekingen hale gelmesine neden olabileceğini dikkat çekti.

Bu davranışla ailelerin, farkında olmadan çocuğa eğitim alacağı kurum ile kişiden korkmasına neden olabileceğini işaret eden Demir, bu durumun çocuğun eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyebileceğini, başarısını düşüreceğini kaydetti.

Anne-babanın çocuk üzerindeki otoriteyi başkalarının üzerinden kurmaması gerektiğini ifade eden Demir, "Çocuk, yaramazlık yaptığında öğretmenle, doktorla, polisle, okulla korkutuluyor. Bunlar doğru değil. Belki o anlık çocuğu istemediğimiz hareketinden vazgeçirebiliriz ama farkında olmayarak hayatı boyunca etkisi altında kalacağı bir korkuyu da öğretmiş oluruz." diye konuştu.

Bu yöntemin çocuklar üzerinde okuldayken tedirginlik oluşturduğuna işaret eden Demir, şunları söyledi: "Okula yeni başlayan çocuklar bilmedikleri bir ortama gittikleri için endişeli, çekingen oluyor. Bir de öğretmen ve okulla korkutmak, tehdit etmek, çocuğu okuldan tamamen soğutur, başarısız kılar. Korkak, çekingen yapar. Derse aktif katılamaz, okulda pasif durur, kendi başına bir şeyler yapamaz. Çünkü çocuklar korktukları ortamda bir şey öğrenemez."

Bu süreçte anne ve babaya büyük görevler düştüğünü dile getiren Demir, "Aile, çocuğun kafasındaki okul ve öğretmeni iyi anlamalı, duyarlı davranmalı. Çocukta ilk tanışma çok önemli. Bu süre travmatik hale getirilmemeli. Çocukta okul korkusu varsa zorlanmamalı, okul ve öğretmenle korkutulmamalı. Gerekirse belirli günlerde götürülmeli. Çok sıkıntı yaşanıyorsa bir uzmana götürülmeli. Bağırmak, dövmek, başkalarıyla korkutmak çözüm değil. Okulun ne olduğu, öğretmenin kim olduğu, anne-baba gibi çocukları sevdiği ve söylediklerini yapmaları gerektiği çocuklara öğretilmeli." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber