Meteorolojiye yüksek performanslı bilgisayar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü çalışmaları için saniyede 3.4 trilyon işlem yapan bir bilgisayar kurulduğunu belirterek, "Geçmişte kullanılan makinelerle bir günde alınan sonuç, bir saatte alınabilecek" dedi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde, meteorolojik verilerin hızlı elde edilmesinde kullanılacak yüksek performanslı bilgisayar ile meteorolojik araçların kalibre edileceği kalibrasyon merkezinin açılışını yapan Eroğlu, yüksek performanslı bilgisayarın meteorolojinin gerçekleştirmeyi planladığı, "dünyada ilk on meteoroloji teşkilatı arasına girme" hedefine ulaşmasında yardımcı olacağını belirtti.

Eroğlu, Bakanlığı tarafından kullanılan yüksek teknoloji ürünü cihazların büyük faydalarının görüldüğünü, bu cihazların özellikle orman yangınlarına müdahalede kullanıldığını anlatarak, "Öyle bir noktadayız ki, ben de Orman Genel Müdürü de yangınlara müdahale eden tüm araçları odalarımızdan takip edebiliyoruz. Tüm orman alanlarının durumunu görebilecek teknolojiye sahibiz" diye konuştu.

Devlet Su İşlerinde de bu tip teknolojiler kullanıldığına dikkat çeken Eroğlu, orada da barajların ve göletlerin durumlarının sürekli izlenebildiğini anlattı.

Eroğlu, kalibrasyon merkezi hakkında da "Biz mühendisler iyi biliriz ki, ölçümde kullanacağınız aletler kalibre edilmemişse sonuçlar da yanlış olur. Cihazlar ne kadar modern olursa olsun. Bu nedenle bu kalibrasyon merkezini çok önemsiyorum" diye konuştu.

6 METEOROLOJİK RADAR

Açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, bakanlık bünyesinde kullanılan 4 meteorolojik radarın büyük faydalarının görüldüğünü, 6 radar daha kurulması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle çok dar bölgelerde şiddetli yağışlar meydana gelebildiğine dikkat çekerek, bu tip durumları tespit etmek için bu tip cihazların geliştirildiğini belirten Eroğlu, bir soru üzerine yüksek performanslı bilgisayarın, tahmin süresini 15 dakikaya indirdiğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber