Güroymak yeniden Norşin olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis'in Güroymak İlçe Belediye Meclisi, Cumhurbaşkanı Gül'ün gündeme getirdiği 'Norşin' isminin ilçenin yeni ismi olması yönünde karar aldı.Bitlis'in Güroymak İlçe Belediye Meclisi, 8 Ağustos 2009 tarihinde Bitlis'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gündeme getirdiği ve ülke gündemini bir anda değiştirip birçok tartışmaya neden olan ''Norşin'' isminin ilçenin yeni ismi olması yönünde bir karar aldı.

Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, yaptığı açıklamada, ilçenin eski ismine kavuşması için bir araya gelen, 6 Demokratik Toplum Partisi (DTP), 3 Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 2 Demokratik Parti (DP) belediye encümenlerinin ilçenin Güroymak olan isminin ''Norşin'' ismi olarak değişmesi için karar alınıp Bitlis Valiliğine ile Güroymak Kaymakamlığı'na bildirildiğini söyledi. Başkan Özkan, halen binlerce vatandaşın kimliğinde doğum yerinin Norşin olarak geçtiğini belirterek, ''Babam ve annemin doğum yerleri de kimlikte Norşin olarak geçiyor ve böyle kalmasını da istiyoruz. Çünkü diğer şehirlerde kimse Güroymak diye bir ilçe bilmiyor. Norşin dediğimizde herkes ilçemizi tanıyor'' dedi.

İlçenin isminin herkes tarafından Norşin olarak bilindiğini ifade eden Başkan Özkan, "Bu yüzden biz de her açıklamamızda ve her kararımızda Güroymak adının Norşin olarak değiştirilmesini istiyoruz. İlçemizin esas adı Norşin'dir.

Türkiye coğrafi haritasında ise ilçenin adı 'Çukur' olarak geçiyor. Biz bu isimleri benimsemiyoruz. Norşin, özellikle yöremizde, halk arasında daha kolay anımsanıp, söylenebiliyor. Şuanki Güroymak ismini halk telaffuz bile edemiyor Norşin ismi dile ve kulağa daha sevimli geliyor. İlçenin tarihle bağlantısını gösteren Norşin adının kaldırılmak, yurdumuzda, bölgemizde ve dolayısıyla ilçemizde mevcut binlerce tarihsel kalıntıyı yok etmek anlamına geliyor. Tarihsel bir ilçe adının yok edilmesi, halk arasında tepkilere de yol açıyor'' ifade etti.

Güroymak Kaymakamı Rıfat Altan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Güroymak Belediye meclis üyelerinin oy birliğiyle aldıkları kararı Belediye Başkanlığı kaymakamlığımıza sundu. Biz de gereken işlemleri yaparak onaylayıp Bitlis Valiliği'ne gönderdik. Artık valilikten çıkan karara göre hareket edeceğiz" dedi.

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler de, "Güroymak isminin 'Norşin' olarak değişmesi için TBMM kanun teklifi verdik. Şu anda Meclisin açılmasını bekliyoruz. Açılır açılmaz komisyonda görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu'na sunulacaktır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber