'Hükümetin açılımı ülkeyi geriyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2009 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin açılım tartışmasıyla ülkeyi gerdiğini öne sürdü. DTP'li milletvekillerinin ifade krizini de değerlendiren Baykal, sadece DTP'li vekiller için yapılacak anayasa düzenlemesine karşı olduklarını açıkladı.CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''son dönemdeki açılım tartışmalarının Türkiye'nin istikrarını derinden sarstığını, çok olumsuz etkilediğini'' ifade ederek, ''(Başbakandan) Henüz mektup gelmedi, gelirse bir cevap vereceğiz'' dedi.

Baykal, Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesi hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

''Kusura bakmayın ayakta bir grip geçiriyorum. Uçuklamış bir yüzle karşınızdayım. Siz de bol çekiyorsunuz uyarmış olayım. Gerçi fotoğraftan geçmez ama...'' diye espri yaparak başladığı konuşmasında, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e yaptığı hizmetler nedeniyle teşekkür etti.

Baykal, Bursa'ya sahip çıkacaklarını, yakından ilgileneceklerini ifade ederek, Bursa'yı çok önemli sayıyoruz. İzmir'de gerçekleşen büyük başarının önümüzdeki dönemde Bursa'da da gerçekleşmesini sağlamak öncelikli amacımızdır'' dedi.

''ETNİK TEMELDE AYRIŞTIRMA, FARKLILAŞTIRMA GAYRETLERİ''

Baykal, ''ekonomisiyle, sosyal yaşamıyla, siyasetiyle Türkiye'nin çok sıkıntılı bir dönemin içinden geçtiğini, Bursa'ya da bunun yansıdığını'' dile getirerek, şunları söyledi:

''Bu son dönemdeki açılım tartışmaları da ne yazık ki, Türkiye'nin istikrarını derinden sarsmıştır, çok olumsuz etkilemiştir. Hala bunun farkında olmadıklarını üzüntüyle görüyorum ama neyse ki bu tablo karşısında halkımız, milletimiz çok doğru bir tavır takınmıştır. Türkiye'yi etnik temelde ayrıştırma, farklılaştırma gayretleri karşısında kendisine çok yakışan olgun bir tavrı milletimiz almıştır. CHP olarak biz bu anlayışı koruyoruz. Bu tartışmaları, sürtüşmeleri, ayrıştırma çalışmalarını, milleti etnik kimlikleri esas alarak birbirinin dışına ve hatta karşısına çekme gayretlerini üzüntüyle karşılıyoruz. Bununla hiçbir yararlı sonucun ortaya çıkmayacağını biliyoruz. Bunu da anlatmaya devam ediyoruz.''

Bir gazetecinin, ''Demokratik açılımla ilgili Başbakan size mektup yazacağını söylemişti. Mektup geldi mi? Gelirse cevabınız ne olacak?'' sorusuna Baykal, ''Henüz mektup gelmedi, gelirse bir cevap vereceğiz. Gelmemiş mektuba cevabımızı gelmeden ifade etmemiz uygun olmaz, doğru olmaz. Bekliyoruz, gelsin bir cevabımız olacaktır'' karşılığını verdi.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI

Baykal, bir gazetecinin DTP'li milletvekillerinin ifade vermemelerine ilişkin bir soru üzerine, ''Bizim Anayasamızdaki milletvekilliği dokunulmazlığıyla ilgili düzenlemenin tutarsız ve günün ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir düzenleme olduğu, karşılaştığımız her olayda bir kez daha ortayı çıkıyor. Bu son tartışmada anayasamızdaki dokunulmazlık maddesiyle ilgili düzenlemenin tutarsızlığını ve yanlışlığını bir kez daha ortaya koyuyor'' dedi.

''Anayasadaki dokunulmazlık maddesinin bir anlamda milletvekillerinin yargı önüne çıkmasını engelleyen bir anlayışla düzenlendiğini'' savunan Baykal, bugün 437-440 dosyanın yargı sürecinin dışında tutulduğunu, buna da bu maddeyle ilgili düzenlemenin neden olduğunu kaydetti.

Baykal, milletvekilinin suç işlese de soruşturulamaz halde olduğunun ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Milletvekilinin hakkındaki iddialar ne savcılık, ne yargı tarafından değerlendirilemez haldedir. Bir anlamda milletvekilliği yargı dışında bir ada oluşturan hukuk dışı, hukuk üstü ada oluştan bir nitelik kazanmıştır. Bu yanlıştır. Bunun yanlış olduğunu biz yıllardan beri ifade ediyoruz, yıllardan beri söylüyoruz. Şimdi önümüze bu olay, bir kez daha bu yanlışı ortaya koymuştur.

Anayasamıza göre, yolsuzluk yapan, evrakta sahtecilik yapan, kalpazanlık yapan milletvekilleri soruşturulamıyor ama siyasi bazı suçlar dolayısıyla milletvekilleri dokunulmazlık kapsamı dışında değerlendiriliyor ve onlar hakkında yargı süreci işliyor. Tabii bu çelişki toplum vicdanını kanatıyor. Yani siz en ağır adi suçu işlemiş olanı yargılayamayacaksınız, ama siyasi suç işlemiş olanları yargılayacaksınız. Bu dengesizlik yaratıyor.''

''(DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA) YAPILMASI GEREKEN ŞEY ÇOK AÇIKTIR''-

Bu çelişkiyi, tutarsızlığı aşmak gerektiğini, akla gelen yollardan birisi ve doğru olanının, milletvekilliğinin kimseye hukuk üstü imtiyazlı bir konum sağlamayacağını ortaya koyarak bu çelişkiden kurtulmak gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Milletvekilliği dokunulmazlığının Türkiye'deki kadar geniş kapsamlı olarak düzenlendiği bir başka demokratik ülke yoktur. Türkiye'de milletvekilliği sanki bir imtiyazlı sınıf haline dönüştürülmüştür. Yargı üstü bir sınıf haline dönüştürülmüştür. Bu yanlıştır. Demokraside bunun yeri yoktur. Demokraside herkes yanlışın hesabını yargıda verir. Milletvekili de yanlışın hesabını mahkemede verir.

Milletvekili suç işlediği zaman savcılık dosyasını hazırlasın, ifadeler alınsın, soruşturma yapılsın, tanıklar dinlensin keşifler yapılsın, hüküm verilsin. Eğer verilen hüküm milletvekilliğinin düşmesine neden olmayacaksa, milletvekili mahkumiyetini milletvekilliği bitene kadar çekmesin.

Çünkü millet ona bir görev vermiştir. Milletvekilidir, milletvekilliğini yapsın. Milletvekilliği bittikten sonra cezasını çeksin eğer mahkum olmuşsa ama yargılama niye dursun? Niye yargılanmasın milletvekili? Niye gerçek ortaya çıkmasın? Şimdi parlamento kendi üyelerinin yargılanmasını engelliyor. Yanlış nerede? Engelliyor. Adi suçlar da engelliyor.''

Anayasada yanlış olanın dokunulmazlık maddesinin ''dar değil, geniş tutulması'' olduğunu dile getiren Baykal, ''Bu konuda yapılması gereken şey çok açıktır. Ya tutarız parlamentodaki milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili fezlekelerin tümünü dokunulmazlıkları kaldırarak yargının önünü açarız; siyasi suçun da önünü açarız, adi suçun da önünü açarız yargı işler yargı hükmünü alır ya da anayasamızda gerekli değişiklik yaparız dokunulmazlık maddesini adi suçları kapsamayacak şekilde yeniden düzenleriz'' görüşünü dile getirdi.

Baykal, bu konuyla ilgili düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, 2002 seçimlerinin ardından milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili anayasa projelerini dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e kendilerinin talebi doğrultusunda aktardıklarını ifade etti.

KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI

Milletvekilinin hesabını veren insan olduğunu anlatan Baykal, şöyle konuştu:

''Milletvekili hesap vermekten kaçan insan değildir. Ayrıca tabi anayasamızdaki kürsü dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu mutlak olarak devam etmelidir. Kürsüde herkes özgürce 'suçtur, değildir' hiç kaygılanmadan söyleyeceğini söyleyebilmelidir. Kürsüde söylediğinden dolayı da milletvekili hakkında hiçbir soruşturma yapılmamalıdır, yapılamamalıdır. Zaten bugünkü anayasamızın düzenlemesi odur. O düzenleme de sürdürülmelidir. Yani kürsü özgür ama milletvekili kanuna saygılı. Milletvekili kürsüde özgür ama yaşamda hukuka, kendi yaptığı kanunlara, parlamentonun yaptığı kanunlara bir parlamento üyesi olarak saygılı olmak zorundadır.

Siyasi kanunlara da saygılı olacaktır, cezai kanunlara da saygılı olacaktır. Milletvekili hukuka meydan okuyan, hukuku dikkate almayabilen insan değildir. Dünya da değildir, demokraside değildir, çağdaş hukuk da değildir. Türkiye'de maalesef öyledir. Değiştirilmesi gereken de budur.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber