Çiçek: Anayasanın ilk 3 maddesini değiştiremeyiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2009 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasanın ilk 3 maddesinin devletin temelini oluşturduğunu, değiştirilemeyeceğini ve bu konunun tartışılamayacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ak Parti Siyasi ve Hukuk İşleri sorumlusu Abdülkadir Aksu ve Ak Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya ile Niğde Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yılının açılışına katılmak üzere Niğde'ye geldi. İlk olarak Niğde Valiliğini ziyaret eden Çiçek ve beraberindekiler ilin sorunları hakkında Vali Sebahattin Öztürk'ten bilgi aldı.

Daha sonra Niğde Üniversitesi Merkez Kampusu'nda düzenlenen 2009-2010 akademik yılı açılış törenine katılan Bakan Çiçek, burada yaptığı konuşmada, 2002-2009 arasında 7 yıllık süre içerisinde hazırladıkları tüm bütçelerde eğitimi birinci sıraya çıkardıklarını söyledi.

Kendilerinden önce bütçeden en fazla savunmaya pay ayrıldığını hatırlatan Çiçek, "Hala da önemi devam ediyor savunma alanın tabi. Geçtiğimiz günlerde 50 tane helikopterin Türkiye bütçesine maliyeti 3 milyar dolardır. Bu para acaba kaç tane Niğde'nin bir yılda ürettiğinin karşılığıdır. Bilgi o kadar önemli ki esas parayı getiren bilgidir. Bilgi üreten kurumlarımızın başında da üniversiteler geliyor. O yüzden üniversitelerimize önem veriyoruz. Aradan geçen 7 yılda eğitimin bütçelerdeki payı 2.5 katrilyondan 9 katrilyona çıkmıştır." dedi.

Üniversitelerin sadece bilgi üreten kuruluşlar olmadığını dile getiren Cemil Çiçek, "Üniversiteler aynı zamanda bir toplumun kültürünü yaşatan koruyan nesiller arası bağı kuran ve köprü görevi yapan kuruluşlardır." diye konuştu.

Türkiye'nin 'dünya gücü' olma cabası içinde bölgesel bir güç olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Başımıza gelen bir takım sıkıntılar ki bunun adına 'terör' deniliyor, hep Türkiye'nin ilerlemesini engelleyen güçlerin oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ilerlerken kimin ayağına basıyorsa, onlar Türkiye'nin başına çeşitli sıkıntılar getiriyor. Uzun yıllardır mücadele ettiğimiz terörün arkasında da bu vardır." şeklinde konuştu.

ÇİÇEK ÖĞRENCİLERE HAYAT DERSİ VERDİ: FİKİRLERİNİZİ TARTIŞIN AMA KAVGA ETMEYİN

Türkiye'yi karıştırmak isteyenlerin ilk önce üniversitelere el attığını, üniversite gençliğini bölmeye, kutuplaştırmaya çalıştığını vurgulayan Devlet Bakanı Çiçek şöyle devam etti: "Üniversitelerde bu kutuplaşma, kamplaşma olunca, bu topluma çabuk sirayet ediyor ve bunu gidermek pek mümkün olmuyor. Bu oyunlara gelmememiz, bölünmememiz lazım. Üniversiteler, özgür alanlardır. Her fikir buralarda özgürce tartışılır ve tartışılmalıdır. Ancak kavga etmeden tartışılmalıdır. Sizler bizim düştüğümüz yanlışlara düşmeyin. Tartışın, her fikri tartışın, ama kavga etmeyin."

ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

Bakan Çiçek, konuşmasının bir bölümünde son günlerde TBMM'de tartışılan anayasa değişikliği ile ilgili göndermede bulunarak, "Tartışacağız ama her toplumun bir kısım ortak değerleri var. Bizim ortak değerlerimiz de anayasanın ilk 3 maddesinde sıralanmıştır. Devletin şekli, bayrağımız ve dilimiz, istiklal marşımız. Bunlar tartışılamaz bile. Ne reform yaparsak yapalım, bu ilk 3 maddeyi dikkate alarak yapmalıyız. Bunlar bizi ayakta tutan değerlerdir. Bizi geleceğe götürecek olan değerler bu ortak paydada vardır." açıklamasında bulundu.

Türkiye'de konuşulan bazı konuların Avrupa Birliği'nin pek çok ülkesinde tartışılamayacağını kaydeden Çiçek, "Türkiye'de biz birçok konuyu konuşuyoruz. Bizim bu konuştuğumuz, tartıştığımız konuların pek çoğu, pek çok Avrupa ülkesinde konuşamazsınız." dedi.

Üniversite sayısının artırılmasıyla beraber, öğretim üyesi sayısının da artırılması gerektiğini ifade eden Çiçek, "Herhalde son açılanlarla birlikte Türkiye'de 47 Hukuk Fakültesi oldu. Ancak 28 Anayasa Profesörü var. Öğretim elemanı sıkıntısı görülüyor. Bunları dengeli götürmek lazım" şeklinde konuştu.

En iyi yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu belirten Çiçek, "Devletin imkânları belli. Üniversitelerin kurulduğu şehirlerdeki hayırsever iş adamlarının biraz özel gayret göstermeleri gerekiyor" diye konuştu.

Niğde Valisi Sebahattin Öztürk de yaptığı konuşmada, üniversitelerin toplumun 'dinamosu' olduğunu belirterek, "Üniversiteler, ülkenin ekonomik ve iktisadi kalkınmasına büyük katkılar sağlıyorlar. Bu nedenle son yıllarda üniversitelere büyük önem veriliyor ve üniversitelere ayrılan imkânlar artırılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ise Niğde Üniversitesi'nin kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, bilimsel tebliğ sıralamasında, Türkiye'deki üniversiteler arasında yüzde 25'lik dilime girdiğini bildirdi. Görür, üniversitelerin bulundukları kentle bütünleşmese gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Görür, Başbakan Yardımcısı Çiçek'e günün anısına bir plâket verdi.

Açılış törenin ardından Niğde Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Çiçek ve beraberindekiler, AK Partili Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a hayırlı olsun dileğinde bulundu. Akdoğan, Bakan Çiçek ve beraberindekilere kilim hediye etti.

Çiçek, belediye çıkışında Niğdelilere veda ederek, Ankara'ya döndü. Abdulkâdir Aksu ve Necati Çetinkaya ise Niğde'de kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber