2 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekim daha alınacak

Haber Giriş : 19 Ocak 2005 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bine köye bin tarım gönüllüsü sayısı bu yıl 3 bine çıkacak

Hükümet, Kurban Bayramı öncesinde tarım sektöründe çalışanların yüzünü güldürecek bir paket hazırladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan paket, oldukça kapsamlı düzenlemeler içeriyor.

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan paketin ayrıntıları şöyle:
"- Tarımsal girdilerin en önemlilerinden sayılan mazota ÖTV indirimi yapılacak. Hükümet geçen yıl uyguladığı doğrudan mazot desteğini bu yıl üretimde mazot kullanan çiftçilere verecek. Çiftçilere verilecek mazot fiyatındaki ÖTV'nin yüzde 50'si düşürülecek. Böylelikle akaryakıt istasyonlarına Çiftçi Kayıt Belgesi ile gelen çiftçiler mazotu 1 milyon 797 bin lira yerine 1 milyon 373 bin liradan alacak. Dekar başına 8 litre olarak hesaplanan mazot desteği Türkiye genelinde kayıtlı 180 milyon dekar alanda kullandırılacak. Hükümet çiftçilere yıllık 609 trilyon liralık mazot girdi desteği sağlarken, akaryakıt istasyonları da aradaki fiyat farkını devletten tahsil edecek. Söz konusu iyileştirme yapılması için Maliye Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak.

- Gübrede KDV oranı yüzde 8'e indirilecek. 2003 yılı Eylül ayı Cari Satış Fiyatları üzerinden üreticinin kulanmış olduğu kimyevi gübrenin maliyeti ile 2004 yılı maliyeti arasında üreticinin aleyhine 536 trilyonluk fark oluştu. Bu farkı gidermek için hükümet gübrede KDV indirimi uygulayacak. 2004 yılında 5 milyon 226 bin ton tüketilen gübrenin çiftçiye maliyeti 2 trilyon 113 milyar 800 milyon lirayı bulmuştu. Gübrede yüzde 18 uygulanan KDV oranını yüzde 8'e indirerek 179 milyar 135 milyon liralık bin iyileştirme sağlanacak.

- Tarım sektöründe sulamada kullanılan elektrik borçları ana para üzerinden taksitlendirilecek. TEDAŞ'a tarımsal sulamada elektrik kullanan 321 bin çiftçinin 134 bini borcunu ödeyemedi. 134 bin çiftçinin 2001 yılında 116 trilyon lira olan borcu 4 yıl içinde faizi ile birlikte 688 trilyon liraya ulaştı. TEDAŞ ana para alacağı olan 361 trilyon lirayı son 4 yılın TEFE katsayılarına göre bugüne güncelleyecek. Böylelikle 557.9 trilyon lira olan elektrik borcunun yine yüzde 25'i peşin olmak üzeri 36 ay içerisinde taksitle ödenecek.

- Tarımsal elektrikte indirim yüzde 25 indirim yapılacak. Tarımda sulamanın etkin, verimli ve sürdürülebilirliğini sağlamak açısından terfili sulamalarda sulama maliyeti cazibe sulamaya göre 4 kat daha fazla olduğundan maliyetin düşürülmesinde enerji bedelinin desteklenmesi politikası ile yüzde 25 indirim yapılacak. Tarımsal sulamada tüketilen yıllık 350 trilyon lira olan enerji bedelinde yapılacak yüzde 25 indirim ile çiftçiye 87.5 trilyon liralık bir destek sağlanacak. İndirimin ya KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirilmesi ya da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı destekleme bütçesinden kaynak ayrılması ile yapılacak.

- Pamuk üreticilerinin merakla beklediği pamuk prim fiyatları da yüz güldürdü. Dünya pamuk fiyatlarının düşük olması nedeniyle maliyetin altında ürününü satan çiftçi gözünü hükümetin açıklayacağı pamuk prim fiyatlarına çevirdi. Hükümet ise çiftçinin sesine kulak vererek, geçen yıl kilogramı 99 bin lira açıklanan pamuk prim fiyatı 228 bin lira olarak açıklandı.

- Akdeniz bölgesinde zor günler yaşayan turunçgillere ve beyaz ete ihracat destekleri artırılacak. Özellikle portakal ve mandalina ile beyaz etteki ihracat desteklerinde gözle görülür bir iyileşme bekleniyor.

- Hükümet, bu sene ilk defa sertifikalı tohumluk kullanımına da destek verecek. Buğday ve arpa ile serin iklim hububatı destek kapsamına alınarak 55 trilyon liralık kaynak aktarılacak. Bu sayede ülke ekonomisine 1 katrilyon liralık geri dönüşü sağlanacak.

- Geçen yıl kamuoyunda Tarım Gönüllüleri olarak bilinen Bin Köye Bin Tarım Danışmanı Projesi ile köylere gönderilen ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerinin sayısı bu yıl 3 bine çıkarılacak. Köylerde çiftçilerin geleneksel üretim yöntemlerini değiştirerek üretim planlamasında gönüllü danışmanlık yapan ziraat mühendisi ve veteriner hekimler gelecek yıl 3 bin köyde istihdam edilecek. Projenin genişlemesi ile birlikte 2 bin veteriner hekim ve ziraat mühendisinin daha istihdam edilmesi sağlanacak."

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber