'Ek ödemeler emekli maaşına yansıltıysaydı, emekli olurdum'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılında büyük bir reform olarak lanse edilmiş ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı olarak bir ayrıştırmaya gidilmişti. Türk Büro sen; Kurumun iki başlı hale getirilmesinden sonra, yapılan reformun ne kadar işe yaradığını, neleri değiştirdiğini ve Maliye politikasının uygulamasında yaşanan zorlukları tespit etmek için mevzuatın muhatabı yani uygulayıcısı olan Maliye ve Gelir İdaresi çalışanları üzerinde Türkiye genelinde bir araştırma anketi yaptırdı. Toplam 61 ilden, 6074 Maliye ve Gelir İdaresi çalışanı üzerinde yapılan anketle, Maliye'de reform adıyla yapılan değişikliğin işe yaramadığı ve sınıfta kaldığı ortaya çıkmıştır.

Maliyenin 2005 yılında gelir ve gider olarak ayrılması olumlu bir gelişme sağlamadı

Ankette Maliye çalışanlarına sorulan, ?Maliyenin 2005 yılında gelir ve gider şeklinde yapılanmasından sonra her iki kurumun( Maliye ve GİB) hizmetlerinde verimlilik açısından nasıl bir gelişme görüyorsunuz?? sorusuna olumsuz gelişme var diyenlerin oranı %33, değişen bir şey yok diyenler ise %54.

Diğer yandan, ?Maliyenin 2005 yılında gelir ve gider şeklinde yapılanmasından sonra her iki kurum ( Maliyenin ve GİB) personellerinin verimliliği açısından nasıl bir gelişme görüyorsunuz?? sorusuna ise, kurumlarında işlerin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı %34, çalıştıkları kurumda bu yapılanmayla değişen bir şeyin olmadığına inanlar ise %56 oranında.

Maliye çalışanlarının feryadı: ?Mevzuat yüzünden mükelleflerle sorun yaşıyoruz?

Kurum çalışanlarının %76'sı, halen Maliye ve Gelir İdaresinde ki mevzuatın çok karışık ve ihtilaf yaratıcı olması nedeniyle, uygulamada vergiyi veren mükelleflerle büyük sorunlar yaşandığını belirtti.

Vergi Kaçağını Önlemek için Alınan Tedbirler Yeterli Değil!

Ankette yer alan, ?Maliye Bakanlığıca belirlenen ve tarafınızca uygulanan, Kayıt Dışı Ekonomideki Vergi Kaçağını Önleme tedbirlerini doğru ve yeterli buluyor musunuz?? sorusuna, memurların tamamına yakınının (%91) ?önleme tedbirlerini yeterli bulmuyorum? yanıtını vermesi, Mali yönden ülkemizin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede neden başarılı olamadığını gözler önüne serdi.

Maliye memurları ?Eşit işe Eşit Ücret İstiyor?

Maliye ve Gelir İdaresi çalışanlarının %95'i, kurumda aynı işi yapanlara farklı ücret uygulaması yapıldığını, ücret adaletsizliği olduğunu işaret etti. Bu da, Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini, çalışma barışının bozulduğunu ve adaletsiz ücret uygulamasının verimliliğin azalmasına yol açtığını bir kez daha gösterdi.

?Ek ödemem emekli maaşına yansıtılırsa hemen emekli olurum?

Emeklilik süresi dolduğu halde emekli olmayan Maliye ve Gelir İdaresi çalışanlarına, ?ek ödemeler emekli maaşına yansıtılsaydı emekli olur muydunuz?? diye sorulduğunda %83'ü emekli olacağını söylemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber