Polis, tüpçü kılığında zili çalıp uyarıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün projeleri arasında bulunan Toplum Destekli Polis Birimi'nin yürüttüğü 'Kim O ?' uygulaması devam ediyor. Pilot olarak 2006 yılında İzmir'de hayata geçirilen projede polis ekipleri, kapı kapı dolaşarak vatandaşları, özellikle hırsızlıklara karşı bilgilendiriyor.

Gündüz saatlerinde zillere basarak kendini sucu, tüpçü veya pazarlamacı olarak tanıtıp evlere giren kişilere karşı dikkat edilmesini isteyen Toplum Destekli polisler, kapısını, hiçbir şey sormadan açanları ikaz ediyor.

Alsancak semtinde bir günde 100 dairenin zilini çalıp kendini sucu veya tüpçü olarak tanıtan polislere 66 kişi, "Ben su veya tüp istemedim." diyerek kapıyı açmadı, 24'ü ise bir şey sormadan açtı, 21 kapı ise zile basılır basılmaz doğrudan açıldı. Bu kişiler, "Bu tür durumlarda tüpçü, sucu veya beklediğiniz başka bir kimse yoksa, emin olmadan asla kapıyı açmayın." denerek uyarıldı.

Amaçları, vatandaşları uyararak, suç işlenmeden önüne geçmek olan Toplum Destekli polisler, bu uygulama çerçevesinde apartman giriş kapıları bozuk olan, diyafon ve güvenlik kamerası bulunmayan, kapıyı hiçbir şey sormadan açanları tek tek ikaz ediyor. Kapıyı açanların oturduğu katlara çıkan polisler, emin olmadan hemen açmamaları gerektiğini söylüyor, ardından da bir broşür ve cep telefonlarının yazılı olduğu kartvizitlerini veriyor.

Apartmanlara gelen bazı kişilerin kendilerini parfüm satan pazarlamacı olarak tanıtıp vatandaşlara numune koklattıklarını belirten polisler, şunları ifade etti: "Vatandaşlar, asla bu tür oyunlara aldanmasın. Bunlar bayıltıcı sprey olabilir. Kötü niyetli kişiler, içeriye girip hırsızlık yapabilir. Ayrıca, her apartmanda mutlaka güvenlik kamerası bulunmalı."

Toplum Destekli polisler, son bir ayda 19 bin 179 dairenin zilini çaldı. Bunlardan 6 bin 205'i kapıyı doğrudan, 5 bin 760'ı diyafondan kim olduğunu sordu ve polisin, kendini sucu veya tüpçü olarak tanıtması üzerine açıldı. 6 bin 998 kişi ise, "Ben su veya tüp istemedim." diyerek kapıyı açmadı.

Emniyet yetkilileri, vatandaşların giderek bilinçlendiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bir günde zili çalınan 100 kapıdan sadece 21'i doğrudan açıldıysa bu, vatandaşların geçmişe oranla daha bilinçli olduğunu gösterir. Yine de bizim dileğimiz, herkesin kapısına sahip çıkması ve her zili çalana hemen açmamasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber