Acil servisler gereksiz meşgul ediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Başar Cander, başka birimlerde ödeme yapmamak veya işlerin çabuk yürümesi için insanların acil servisleri meşgul ettiğini söyledi.

- Durumu acil olmayan kişilerin acil servisleri meşgul ettiğini savunan, bunun acil servisler için sıkıntılı bir durum olduğunu ifade eden Cander, acil olmayan hizmetlerin acil servislerde verilmemesi gerektiğini belirterek, ''Bugün ülkemizde yılda ortalama 65 milyon hasta acil servislere müracaat ederek tedavi oluyor'' diye konuştu.

Başer Cander, kendini acil hasta olarak nitelendiren veya başka birimlerde yapması gereken ödemeleri yapmamak, işlerinin çabuk yürümesi için insanların acil servisleri meşgul ettiğini iddia etti.

İNSANA VERİLEN ÖNEMİN GÖSTERGESİ

Acil servislere verilen önemin aynı zamanda toplum insanına verilen önemi gösterdiğini ifade eden Cander, Sağlık Bakanlığı'nın acil servis hizmetlerini iyileştirmek ve yeniden yapılandırmak için uzun süredir çalışma yaptığını belirtti. Bu konuda bakanlığın Acil Tıp Uzmanları Derneği'nin de görüşünü aldığını anlatan Cander, şöyle devam etti:

''Acil servislere verilen önem aynı zamanda toplumun insanına verdiği önemi göstermektedir. Bu yüzden acil hizmetlerin ideal şekilde planlanması ve sağlanması toplumun en öncelikli konularından biridir. Acil serviste teşhis ve tedavinin en uygun şekilde gerçekleştirilmesi ve bu şekilde acil hastalara verilen hizmet kalitesinin arttırılması için Sağlık Bakanlığı bir çalışma başlattı.

Bu çalışmaya biz de destek verdik. Yapılan çalışmayla acil servisler seviyelendirilecek. Birinci derece, ikinci derece, üçüncü derece acil servisler oluşturulacak. Kısaca, acil servis bünyesinde yeşil, sarı ve kırmızı renkli alanlar oluşturularak hastalar bu derecelendirmeye göre tedavi edilecek. Acil servislerde olması gereken bütün malzemeler tam olarak bulundurulacak. Bu acil servisler için bir reform. Bunda katkımızın olması bizi gururlandırıyor. Sanırım bir iki ay içerisinde bu yürürlüğe girecek.''

HİZMETLER UZMANLIK SEVİYESİNDE VERİLMELİ

Başar Cander, acil servislerin, acil bakım ihtiyacı olan hastalara uygun yaklaşım ve tedavi uygulayacak bilgi ve beceriye sahip elemanlara sahip olması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de 784 hastanede acil servis hizmeti verildiğini ve bunlarda 15 bin kişinin görev yaptığını anlatan Cander, acil servis hizmetlerinin, uzmanlık alanında verilmesinin şart olduğunu belirtti.

Şu anda acil servislerde yaklaşık 400 uzmanın bulunduğunu ifade eden Cander, ''Türkiye'de 7 bin uzman hekime ihtiyacımız var. Bu sayıya ulaşmamız için acil servis uzmanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi lazım'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber