SSK'lıların devlet hastanelerinden yararlanmalarına imkan veren uygulamada, sağlık ocaklarının, hasta başına 4.5 milyon liralık ödeneği alabilmek için sevk etmede problem çıkaracakları iddia edildi

Haber Giriş : 02 Temmuz 2003 20:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK'lıya 4.5 milyon engeli

SSK'lıların devlet hastanelerinden yararlanmalarına imkan veren uygulamayla birlikte rant tartışması başladı. İddia şu; sağlık ocakları, hasta başına 4.5 milyon ödenek alabilmek için sevk etmeyecek...

YILLARDIR hastane kuyruklarında can veren SSK'lıların devlet hastanelerinden de yararlanmalarına imkan veren uygulama dünden itibaren başladı. Bir çok SSK'lı için bu karar reform niteliğinde. Ancak, uygulamanın yeni bir rant kavgasına yol açacağı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı ve SSK yetkilileri, sağlık ocaklarının döner sermayelerine kaynak yaratabilmek için hastaları sevk etmek istemeyecekleri iddiasında bulundular. Uygulamaya göre, başka bir hastaneye gidebilmesi için öncelikle birinci basamak sağlık tesisi denilen sağlık ocaklarına başvurmaları gerekiyor.

Sevk olursa para yok

Sağlık ocaklarında muayene olan hastalar, buradaki doktarlar tarafından gerekli görülmeleri halinde hastanelere sevk edilecek. SSK, sağlık ocaklarına ya da diğer devlet hastanelerine, kendilerine başvuran hasta başına 4.5 milyon lira para ödeyecek. Bu para hastane ve sağlık ocaklarının döner sermayelerine yatırılacak. Sağlık ocakları, SSK'dan hasta başına 4.5 milyon lirayı kazanabilmesi için hastayı sevk etmemesi gerekiyor. Çünkü sevk durumunda söz konusu 4.5 milyon lira sağlık ocağına değil, sevk edilen hastanenin döner sermayesine giriyor. İddiya göre, uygulama sırasında sağlık ocakları döner sermayelerine para kazandırabilmek için hastaların büyük bölümünü kendileri tedavi etme yoluna gidecek. Böylece hasta başına 4.5 milyon sağlık ocağının döner sermayesine girecek. Biriken paralar ise sağlık ekibine ödenecek.

İştah kabartan pasta

Verilere göre SSK'nın sağlık hizmetlerinden yararlananların sayısı 30 milyon. Bu pastadan büyük pay alma olasılığı ise ağırlıklı olarak sağlık ocaklarının elinde. Bu birimlerin en azından ilk başvurularda sevk yoluna gitmeyeceği, ikinci ya da üçüncü başvurularda sevki kullanacakları belirtiliyor.
STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber