MİT Müsteşarı değişiyor

Haber Giriş : 22 Ocak 2005 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araştırmalar, "bomba" misali kararın, bayram öncesi son Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) ele alınıp, karara bağlandığını gösteriyor. Öte yandan, Kurban Bayramı'nı İstanbul'da geçiren Müsteşar Şenkal Atasagun'un "Sır" gibi saklanan atamayı beklediğini gösteriyor.

Uzun zamandır gündemde olan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'nda görev değişiminin gerçekleşti. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Müsteşar Şenkal Atasagun'un yerine MİT İdari İşler Daire Başkanlığı'ndan emekli olan Arman Suar, atandı. Görev değişiminin Kurban Bayramı'ndan hemen sonra açıklanacağı öğrenildi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "sağ kolu" olarak bilinen eski Devlet Bakanı Ekrem Ceyhun'a yakınlığıyla bilinen yeni MİT Müsteşar Arman Suar'ın eşinin görevinden dolayı İzmir'de bulunduğu ve resmi açıklamanın ardından Ankara'ya taşınacağı belirtildi. Araştırmalar, "bomba" misali kararın, bayram öncesi son Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) ele alınıp, karara bağlandığını gösteriyor. Öte yandan, Kurban Bayramı'nı İstanbul'da geçiren Müsteşar Şenkal Atasagun'un "Sır" gibi saklanan atamayı beklediğini gösteriyor. Atasagun'un yakın çevresine bu yönde açıklamada bulunduğu da sızan bilgiler arasında. MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal döneminde görev yapan ve 1999 yılında emekliye ayrılan yeni Müsteşar Arman Suar'ın atanmasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan ile Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik'in etkili olduğu bildirildi. Suar, Demirel iktidarı döneminde de Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

ATASAGUN'UN BELİRSİZLİĞİ

Görev değişimiyle birlikte 1967 yılında Millî İstihbarat Teşkilâtı'na giren ve İstihbarat ve Operasyon Başkanlıkları bünyesinde çeşitli kademelerde hizmet veren Müsteşar Şenkal Atasagun'un durumu ise netleşmedi. Kontr-Espiyonaj konularında uzman olan ve İstanbul Bölge Başkan Yardımcılığı, iki dönem Belçika/Brüksel'de yurt dışı ve Ankara Bölge Başkanlığı, 1995 yılında Operasyon Başkanlığı, 1997 yılında Londra'da yurt dışı görevine atanan Atasagun, 11 Şubat 1998 tarihinde MİT Müsteşarlığı'na getirilmişti.

Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber