MEB İle Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi İşbirliği Protokolü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ekim 2009 17:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

akan Çubukçu, törende yaptığı konuşmada, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nin işleyişine ivme kazandırmak ve ülkeler arasında eğitim-öğretim alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla anlaşma imzalanacağını belirtti.

Bu üniversitenin temelinin 1992 yılında imzalanan anlaşmalarla atıldığını ifade eden Bakan Çubukçu, "Ülkelerimiz arasındaki eğitim iş birliğimiz 26 Eylül 1991 tarihinde iki ülke Cumhurbaşkanları arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ile başlamıştır" dedi.

Bu iş birliği kapsamında uygulamaya konulan "Büyük Öğrenci Projesi" ile devlet burslusu olarak 3 bin 415 Kazak öğrenciye Türkiye'deki üniversitelerde yüksek öğrenim imkanının sağlandığını anlatan Bakan Çubukçu, bu öğrencilerden 958'inin mezun olduğunu ve ülkelerine döndüğünü söyledi.

Kazakistan'da T.C uyruklu şahıs, dernek ve vakıflarca 33 öğretim kurumunun açıldığını belirten Bakan Çubukçu, "Kazakistan'da 11'i burslu olmak üzere toplam 560 Türk öğrenci yükseköğrenim görmektedir" dedi.

Bakan Nimet Çubukçu, "Ülkelerimiz arasında iş birliği ile kurulan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi eğitim ilişkilerimizi taçlandırmakta ve yükseköğretim sistemlerimizi daha da güçlü hale getirmektedir. Bu saygın kurumu ileriye götürmek en büyük arzumuzdur" diye konuştu.

Kazakistan Milli Eğitim ve Bilim Bakanı Tuimabayev de imzalanan protokolün eğitim alanında ve iki ülke arasındaki ilişkilerin açısından önemli olduğunu belirtti.

Türkiye ile Kazakistan arasında eğitim alanında pek çok tecrübenin olduğunu ifade eden Bakan Tuimabayev, Kazakistan'da halen Süleyman Demirel Üniversitesinin, 28 Kazak-Türk lisesinin de faaliyet verdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu ile Bakan Tuimabayev işbirliği protokol anlaşmasını imzaladı. Bakan Çubukçu, Tuimabayev'e işlemeli vazo hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber