Türkiye'yi bu ihbarlar sarstı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Kasım 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon, Beyaz Enerji, Paraşüt operasyonları ihbar mektubuyla başladı. Fuhuş çetesi baronundan bürokratına, askerinmden bakanına kadar pek çok ismi 'Merhaba ben bir dost' diyen ihbarcılar yaktı

Meçhul bir askerin Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara gönderdiği iki ayrı ihbar mektubu, henüz doğrulukları tartışmalı olsa da çok önemli belgeleri açığa çıkardı. Türkiye'nin yakın tarihinde karanlıkta kalmış pek çok konu da bunun gibi ihbar mektuplarıyla ortaya çıktı; büyük operasyonlar başladı.

BAŞBAKAN'A FUHUŞ İHBARI

Başbakan Recep Erdoğan'a gönderilen ihbar mektubuyla fuhuş operasyonu başladı. İstanbul Emniyeti, 2008 Eylül'deki operasyonda 58 kadın, 16 çete üyesini yakaladı. Çete lideri olduğu öne sürülen 'Kolsuz Bülent' lakaplı ...da teslim oldu. Bir diğer lider olan, ...'ın grubuna karşı yapılan baskında ise 30 çete üyesi ve zorla fuhuş yaptırılan 100 yabancı uyruklu kadın gözaltına alındı.

İRTİCA İLE EYLEM PLANI

Taraf Gazetesi'nin 12 Haziran'da haberini yaptığı 'İrtica Mücadele Eylem Planı' isimli belgenin 'ıslak imzalı' aslı meçhul askerin ekimde beş sayfalık ihbar mektubundan çıktı. Aynı subay 3 Kasım'da ikinci bir mektupla savcılara 'internet andıcı'nı gönderdi.

PARAŞÜT OPERASYONU

25 Mayıs 2000'de yapılan 'Paraşüt Operasyonu' da ihbar mektubuyla başladı. Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın denetlediği operasyonun merkezinde Altınbaş Holding'in sahibi Yasin Altınbaş bulunuyordu. Soruşturmada 10 kişi tutuklandı, 81 gümrükçü görevden alındı.

BEYAZ ENERJİ OPERASYONU

'Beyaz Enerji Operasyonu'nu da başlatan bir ihbar mektubu oldu. Ekim 2000'de yapılan operasyon sonunda açılan davada Enerji eski Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan Yüce Divan'da yargılandı.

BORSA OPERASYONU

2 Nisan'da yapılan, 'İMKB Operasyonu'nuna da ihbarla start verildi. İhbar mektubunda, borsada manipülasyon yapıldığı iddia edilmişti. Gözaltına alınan 54 kişi arasında Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk vardı. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın da bu kişilerle ilişkide olduğu öne sürüldü.

ERGENEKON OPERASYONU

Ergenekon soruşturması da bir ihbar mektubuyla açıldı. 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan el bombalarını evde ikamet eden Ali Yiğit'in babası Şevki Yiğit ihbar etmişti. Poyrazköy'de 23 Nisan'da çok sayıda mühimmatın bulunması da yine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir elektronik postayla oldu.

Süleyman ARIOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber