Bilgi edinme, ücrete tâbi!

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 06:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Yasası'ndan faydalanarak, bir konu hakkında bilgi edinmek için Mersin Üniversitesi'ne başvuran gazeteci Abdullah Ayan'dan, 108 Yeni Türk Lirası talep edildi.

Bilgi Edinme Yasası'ndan faydalanarak, bir konu hakkında bilgi edinmek için Mersin Üniversitesi Rektörülüğü'ne başvuran gazeteci Abdullah Ayan, aklının ucundan bile geçirmediği bir uygulama ile karşılaştı. Rektörlük, gerekli bilgileri vermek için Ayan'dan 108 Yeni Türk Lirası talep etti.

"Tamer Gök ile ilgili bilgi istemiştim"

Ayan, üniversiteden, rektör yardımcısı Prof.Dr.Tamer Gök'ün son 6 yıllık mal beyanı ile öğretim görevlisi olan kızının işe alınma yöntemiyle ilgili bilgi istediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, gerekçe olarak, 10 sayfanın üzerine çıkan bilgilendirmelerde, başvurandan ücret talep edildiğini, kendisi için hazırlanan dosya sayısının ise 54 sayfaya ulaştığını ileri sürdü."

Üniversitenin uygulamasının Bilgi Edindirme Yasası'nı gizli bir şekilde sabote etmek anlamına geldiğini vurgulayan Ayhan, "Başvurulan makamın bir üniversite olması daha da üzücü. Üniversiteler halkı aydınlatmakla yükümlü kurumlar olmasına rağmen, karşılaşılan uygulama, Bilgi Edinme Yasası'nın ruhuna aykırıdır"dedi.

"Bilgi istenmesin diye para istiyorlar"

Bilgi edinme başvuruları sonrası, dosya sayısını çoğaltmanın, kötü niyetli kurumların sıkça başvurduğu metotların başında geldiğini kaydeden Ayhan, şunları söyledi:

"Bilgi Edinme Yasası'ndan faydalanmak isteyen vatandaşlara en doğru bilgileri vermek Mersin Üniversitesi'nin öncelikli görevlerinden biri olmalıydı. Ancak, üniversite 10 sayfayı aşmadan yapabileceği bilgilendirmede, sayfa sayısını artırarak, başvuranları engellemeyi tercih ediyor. Kaldı ki, dışarıda 3 yeni kuruş olan bir nüsha fotokopiyi, üniversitenin 2 Yeni Türk Lirası'na satmaya kalkması, bir eğitim kurumuna yakışacak davranış sayılmasa gerek"

Mersin'de yayınlanan yerel Mersin Gazetesi'nin köşe yazarı olan Ayan, konuyla ilgili olarak Başbakanlık Bilgi Edindirme Kurulu ile Adalet Bakanlığı'na başvurduğunu da sözlerine ekledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber