Dengeli beslenme ve egzersiz, diyabet gelişimini önlüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 14:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, dengeli beslenmeye ve egzersiz yapmaya önem verilmesi halinde diyabet gelişiminin yüzde 80 oranında engellenebileceğini söyledi.

Koç, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılan bir çalışmaya göre erişkinlerin yüzde 14'ünde diyabet görüldüğünü belirtti. Hastalığın görülme sıklığının giderek arttığını aktaran Dursun Koç, bunda sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivitedeki azalmanın etkili olduğunu ifade etti. Koç, şöyle devam etti: "Türkiye'de yapılan bir çalışmaya göre erişkinlerin yüzde 14'ünde diyabet görülüyor. Eğer insanlar sağlıklı, dengeli beslenmeye ve egzersiz yapmaya yönelirlerse diyabet gelişimini yüzde 80 oranında engelleyebiliriz. Yaşam tarzımızı değiştirerek, sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak diyabetten korunabiliriz."

İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, diyabetli kişilerin günlük bakımlarına daha çok önem vermeleri gerektiğini anlattı. Diyabet hastalarının ayaklarına özen göstermeleri ve özel bir ayak bakımı uygulamaları gerektiğine dikkat çeken Koç, şunları kaydetti: "Çünkü ayak bakımına yeterince özen gösterilmemesi, ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kan şekeri düzensiz ve çok yüksek seyreden diyabetlilerde, sağlıklı bireylere nazaran ayak problemleri daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni de damarlarda oluşan kan dolaşımı bozukluğudur. Eğer şeker hastası iseniz ve derinizde renk değişiklikleri, bölgesel ısı artışı, ayakta ve bilekte şişlik, bacaklarda ağrı, yavaş iyileşen yaralar, tırnaklarınızda batık veya nasır gibi şikayetleriniz varsa hiç zaman kaybetmeden aile hekiminize başvurmalısınız. Aile hekiminiz tarafından diyabetli olduğunuz gerekli tetkikler sonucunda tespit edildikten sonra düzenli olarak kan şekeri takibiniz ve tedaviniz yapılacaktır. Diyabetli hastaların bu konuda duyarlı olmaları ve kontrollerini aksatmadan düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir."

Diyabette egzersizin düzenli yapıldığı takdirde çok yönlü faydaları bulunduğunu kaydeden Koç, şunları söyledi: "Egzersiz, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olması açısından diyabet hastaları için faydalıdır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde damar sertliği daha az görülmektedir. Diyabetin damar sertliği oluşumuna sebep olan faktörlerden biri olması nedeniyle egzersiz, diyabet hastalarında daha da önem taşımaktadır. Örneğin yürüyüş her yaşta yapılabilecek bir egzersizdir. Diyabet hastalarına haftada 3 kez, 30 dakikalık yürüyüş önerilir. Bunun için diyabetli hastalarımız Yaşlı Sağlığı Merkezi'ne başvurarak, yapılan sabah yürüyüşlerine katılabilirler."

Koç, ayrıca İzzet Baysal Devlet Hastanesi'nde diyabet kliniğe bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Diyabet kliniğinde diyabet eğitimi ve diyabet bakımı ile ilgili olarak hizmet veriliyor. Diyabetli hastalarımız bu klinikten yardım alabilirler. Bunun yanı sıra diyabet için büyük bir risk olan şişmanlıkla da mutlaka mücadele edilmeli. Bunun için de vatandaşlarımız sağlık kurumlarımızdan ve diyetisyenlerimizden yardım alıp şişmanlık riskini ortadan kaldırabilirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber