Türkiye Kamu-Sen: Çalışanın maaşı kuşa döndü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ''Ekonomik kriz nedeniyle üretim azalmış, işsiz sayısı artmış, çalışanların maaşı kuşa dönmüştür'' dedi.

Koncuk, Adana'daki İnönü Parkı'nda konfederasyona bağlı sendika üyelerinin katıldığı toplantıda, Türkiye'nin hayati sorunları varken vatandaşların ''sözde açılımlar'' ve kısır sorunlarla oyalandığını öne sürdü.

Türkiye'nin en büyük sorununun ekonomik kriz olduğunu belirten Koncuk, şöyle konuştu:

''Ekonomik kriz nedeniyle üretim azalmış, işsiz sayısı artmış, çalışanların maaşı kuşa dönmüştür. Ülkemizdeki resmi, kayıtlı işsiz sayısı son 1 yılda 1 milyon artmıştır.

Toplam işsiz sayısı, ücretsiz aile işçileriyle, iş bulmaktan ümidi kesenler dahil edildiğinde 8 milyona ulaşmakta. İşsizlik, ülkemizin en önemli ekonomik ve sosyal yarası haline gelmişken, iktidarın sorunlara yaklaşımı gençlerimizin gelecekten ümitlerini söndürmek şeklindedir.''

Siyasi iradenin ekonomik kriz öncesi dönemi iyi yöneterek milletin gelir seviyesini ve istihdamı artırmayı başaramadığını, kriz döneminde de piyasaları canlandıramadığını iddia eden Koncuk, şöyle devam etti:

''Sanayici ve iş adamlarının vergi borçlarının affı, vergi indirimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu işveren payının hazinece karşılanması gibi tek taraflı önlemler, zenginlere yönelik tedbirler ekonomideki dengeleri alt üst etmiş, zaten ayrıcalıklı kesim olan yüksek gelirlileri gözeten politikalar ekonomiyi canlandırmaya yetmemiştir.

2009 yılı toplu görüşmeleri de olumsuz geçmiş, siyasi irade isteksiz tutum sergilemiştir. Hükümetin kurul kararlarını dikkate almayışı, memurlarımızın da ekonomik olarak Hükümetin insafına terk edilmesi sonucunu doğurmuş ve maaşların açlık sınırının altında kalmasına yol açmıştır.

Uzlaştırma kurulu kararları kabul edilseydi, bugün 1023 TL olan en düşük dereceli memur maaşı 1264 TL olacaktı.''

Başbakan Erdoğan'ın 2004'te memura toplu sözleşme ve grev hakkı verileceğini söylediğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Koncuk, ''Tüm bunlar göz önüne alındığında 25 Kasımda yapacağımız eylem büyük önem ifade ediyor.

Türkiye Kamu-Sen'in tüm sendikalarıyla yapacağı bu eylemde sokaklar, ezilen, sömürülen, dışlanan vatandaşın sesini ülkeyi yönetenlere duyuracağı mekan olacaktır'' dedi.

Protesto içerikli sloganlar atan eylemciler, daha sonra dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber