Memur dün uyardı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye dün son 20 yılın en geniş katılımlı memur eylemini yaşadı. On binlerce memur, bir günlük ?uyarı grevi' yaptı. Meydanlarda memurun ekonomik sorunları anlatıldı, toplu sözleşme hakkı istediği dile getirildi. Memurlar bu eylemlerine hükümetten yanıt bulamazlarsa yeni eylemlere devam edeceklerinin sinyalini de verdiler

Hükümetin 2010'da maaşlarına yüzde 2.5+2.5 zam yapmayı planladığı memurlar dün yurt çapında bir günlüğüne iş bırakarak hem grev ve toplu sözleşme hakkı istedi hem de ekonomik ve sosyal sorunlarını dile getirdi.

Gece yarısı trenlerin durdurulmasıyla başlayan ?uyarı grevi'ne Türkiye Kamu-Sen, KESK, Birleşik Kamu-İş, BASK ve HAKSEN üyeleri katılırken Türk-İş, DİSK, TMMOB ve TTB de destek verdi. 11 işkolunda 650 bini sendikalı olmak üzere 1.5 milyonu aşkın çalışanın yer aldığı eylemlere 376 bin üyeli Memur-Sen ise katılmadı.

En yoğun katılım ulaşım çalışanlarından olurken eğitim, sağlık, büro, din, haberleşme, kültür-sanat gibi pek çok alanda görev yapan kamu çalışanları bir günlüğüne iş bıraktı. Trenler çalışmadı, eğitim aksadı, vergi, nüfus, tapu gibi devlet dairelerinde işlem yapılmadı.

Çapkın da meydandaydı

Eyleme katılan kamu çalışanları kent meydanlarında toplandı. Buralarda yapılan konuşmalarda kamu çalışanlarının sorunları ve bunlara ilişkin talepleri dile getirildi. İstanbul'daki buluşma Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirildi. Burada kamu çalışanlarına seslenen KESK Başkanı Sami Evren, çalışma yaşamı demokratikleştirilmeden ?açılım' yapılamayacağını anlattı.

Bir ara Beyazıt Meydanı'na gelen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da güvenlik önlemlerini yerinde inceledi. İstanbul Üniversitesi'nden çıkan ve ?Bu iş yerinde grev var? pankartını taşıyan Eğitim-Sen üyeleri pankartı üniversitenin ana giriş kapısına astı.

GECE YARISI ARİFİYE'DE TRENLER DURDURULDU

GREVİN MAĞDURU TREN YOLCUSU

SABAH 07.00 HAYDARPAŞA GARI

Eylemden tren notları

Bir günlük greve en yoğun katılan kesim demiryolu çalışanları oldu. Trenlerin durdurulduğu, garlardan çıkmalarına izin verilmediği eylemlerde zaman zaman memurlarla yolcular karşı karşıya geldi. Dünkü eylemden tren notları şöyle:

- Gece yarısı Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki istasyonda ilk tren durduruldu. İlerleyen saatlerde durdurulan tren sayısı beşe, bekleyen yolcu sayısı 2 bine ulaştı. 5 saat süreyle bu trenlerin yola devam etmelerine izin verilmezken yolcular tepki gösterdi. Trenler ancak sabah saatlerinde hareket edebildi.

- Arifiye'de bekletilen trenlerin yolcuları Eskişehir'den hızlı trene bindirilerek Ankara Garı'na getirildi. Trenden inen vatandaşlar, grevin gece yarısı başlatılacağından haberdar olmadıkları için mağdur olduklarını dile getirdi. Bazı vatandaşlar ise grev yapılacağının bilinmesine rağmen kendilerine tren bileti satılmasını eleştirdi.

- Ankara Garı'ndan, gecikmeli kalkan 2 YHT dışında, trenler ve banliyöler kalkmadı. İş bırakan Birleşik Taşımacılık Sendikası ve Türk Ulaşım Sen üyelerinin bir bölümü, Ankara Garı'nda toplandı. Sabah saat 08.00'de hareket etmesi gereken Boğaziçi Ekspresi de ?tren personelinin görev kabul etmemesi nedeniyle? depoya çekildi.

- Eskişehir'de tren seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle garda çok sayıda yolcu saatlerce bekledi. Yolcuların bir kısmı sabaha karşı temin edilen otobüslerle İstanbul'a gönderildi.

- Zonguldak'tan kalkan tren, Karabük'e 2 kilometre kala durdu. Yolcular istasyona yürüdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber