Rektörler Danıştay'a tepkili: Öğrencinin hangi liseden geldiği değil başarısı önemli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Danıştay'ın katsayı uygulamasını geri getiren kararı üniversitelerin de tepkisini çekti.

'Bizim için öğrencinin hangi liseden geldiği değil, başarısı önemli' noktasında birleşen rektörler, meslekî eğitimin engellenmesi yerine önünün sonuna kadar açılması gerektiğini vurguladı. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Danıştay kararını anlamakta zorlandığını belirtirken, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, sınava giren herkesin performansına göre üniversiteye yerleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, "Meslekî eğitimin önü kesilmemeli. Aksine teşvik edilmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı." görüşünü dile getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, katsayı uygulamasının 'eşitliğe aykırı' olduğunu söyledi. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ise meslek liselerine, meslekî ve teknik eğitim fakültelerine giderken daha fazla puan verilmesi gerektiğini belirtti.

Rektörler, öğrencinin hangi liseden geldiğinin değil başarısının önemli olduğunun altını çiziyor. Üniversite camiası, mesleki eğitimin önünün açılması gerektiği konusunda hemfikir. Rektörlerin konuyla ilgili görüşleri şöyle:

Prof. Dr. İbrahim Belenli (Hakkari Üniversitesi Rektörü): Mesleki eğitim katsayının uygulanması sürecinde giderek zayıfladı. Bu zayıflamanın telafi edilmesi gerekiyor. Katsayı öğrenciler için bir bariyer oluşturuyordu ve meslek lisesine olan teveccüh azalmıştı. Katsayı düzeltildikten sonra meslek liselerine kayıtta artış oldu. Mahkeme kararından sonra insanlar kararlarını yeniden gözden geçirecektir. Bu konunun çözülmesi gerekiyor. Mesleki eğitimin önünü mutlaka açmamız gerekiyor. Üniversiteye giriş sınavı, bir sıralama sınavıdır. Sınava giren herkes sınavdaki performansına ve başarısına göre sıralanır. Buna göre de istediği yeri tercih eder. Farklı katsayılar kullanılmasını doğru bulmuyorum. Ortaöğretim başarı puanı bile kaldırılmalı. Öğrencinin hangi kaynaktan geldiğine değil benim verdiğim eğitimi ne kadar başaracağına bakarım. Bilgi düzeyi ve akademik yeteneği önemlidir. Meslek lisesi veya Anadolu lisesinden gelmesi fark etmez.

Prof. Dr. Rıza Ayhan (Gazi Üniversitesi Rektörü): Türkiye'nin kalkınmasının mesleki ve teknik eğitimde olduğu tartışma götürmez. Ancak mesleki eğitim yapılaşması son derece çarpık bir yapı arz ediyor. Genel lise ağırlıklı bir eğitim sistemimiz var. Halbuki sanayicinin ihtiyacı olan ara elemandır. Mesleki eğitimin önemini idrak edecek şekilde eğitim sistemi ve üniversite yapısının gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Geçici tedbirler değil, kalıcı ve çağın gereklerine uygun tedbirlerin alınması gerekir. Katsayı, mesleki eğitimi baltalar mı yoksa mesleki eğitime katkı sağlar mı, bunun iyi bir tahlile tutulduğunu zannetmiyorum.

Prof. Dr. Fazıl Tekin (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü): Mesleki eğitimin önünü hiçbir şekilde kapatmamak, aksine mesleki eğitimin teşvik edilmesi lazım. İnsanların yaşam boyu kendilerini geliştirebilmesini engellememek gerekir. Hukuki yönü üzerinde herhangi bir yorum yapamam ama gerekiyorsa konunun yasal bir temeli hazırlanabilir. Mesleki eğitimin teşvik edilmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı.

Prof. Dr. Mehmet Füzün (Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü): Hukuk devletinin gereği olan fırsat eşitliğine önem veriyorsak katsayının olmaması lazım. Tabiî ki yargı kararına saygılı olmalıyız. Özgür bir birey ve hoca olarak katsayının yanlış olduğunu, şimdi tekrar getirilmesini üzüntü verici buluyorum. Katsayının olması eşitliğe aykırıdır. Bazı okuldan gelenlere kast sistemi gibi sınırlama koyuyoruz. Herkes aynı sınava girdiğine göre bazılarının puanlarını neden azaltalım? YÖK'ün yasal çerçeve içinde gerekeni yapacağını düşünüyorum.

Prof. Dr. Serdar Bedii Omay (Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü): YÖK'ün katsayıyı kaldıran kararının memleketimiz için hayırlı olduğu ve eğitim gerçeklerine uygun olduğunu belirtmiştim. Hâlâ da aynı görüşteyim. Danıştay'ın YÖK'ün yetkisini elinden almasını yanlış buluyorum. Bu kararın meslek eğitimin önünü keseceğini düşünüyorum ve Danıştay'ın kararını anlamakta zorlanıyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber