Türkiye'nin kredi notu 'BB(+)' oldu: Dolar düştü, borsa yükseliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 14:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe yükselterek, BB(+)'ya çıkarttı.

Kuruluş, uzun vadeli ulusal para cinsinden notunu da, BB'den, BB(+) ve Türkiye'nin ülke tavan notunu da, BB'den BBB(-)'ye yükseltti.

Türkiye'nin, döviz ve lira cinsinden uzun vadeli kredi notunu, Ekim ayında ''pozitif'' izlemeye almıştı.

BANKACILIK AVRUPA'DAN DAHA İYİ

Fitch tarafından yapılan açıklamada, ''pozitif'' izleme sonucunda, Türk ekonomisinin küresel mali kriz karşısındaki dayanaklılığı nedeniyle, yıl sonuna kadar kredi notunun yükseltilebileceği vurgulanmıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'e göre, Türkiye'deki bankacılık sektörü, Yükselen Avrupa Bölgesinde bulunan bankacılık sektörüne göre daha iyi durumda bulunuyor.

Fitch'in analizine göre, Türk bankalarıyla birlikte, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti bankalarının sermaye yapıları güçlü durumda bulunuyor.

Analizde, sermaye yapısı güçlü, aktif kalitesi yüksek ülkelerin ekonomik büyümeye de olumlu katkıda bulunacakları belirtildi.

Fitch, Yükselen Avrupa Bölgesindeki yerel para birimlerinde yaşanacak bir değer kaybının, bankalar üzerinde risk oluşturabileceği uyarısında da bulundu.

DEDİKODULAR GERÇEK ÇIKTI

Piyasalarda dün uluslararası bir finas kurumundan not artışı gelebileceği yönünde söylentiler etkili olmuştu. borsa bu söylentiler ve yabancı bir fonun alışları ile yüzde 4'e yakın bir yükseliş gerçekleştirmişti.

Fitch'in bugünkü kararı ile de dünkü söylentiler gerçekleşmiş oldu.

DOLAR BİR ANDA DÜŞTÜ

Fitch'in açıklamasının ardından dolar kuru 1.49 üzerinden bir anda 1.4850 seviyesine kadar geriledi. İlk seansı yüzde 0.9 artışla 48 bin 329 puandan tamamlayan borsada ise ikinci seans hızlı bir artışla başladı.

Borsa ilk işlemlerin ardından yüzde 2.7 artışla 49 bin 202 puana çıktı.

Böylece borsada son üç günlük yükseliş yüzde 9'a dayanmış oldu.

YÜKSELİŞ DEVAM EDER

Piyasadaki hareketi hurriyet'e değerlendiren Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, piyasanın geneline bakıldığında yaşanan yükselişin kredi notundan daha çok Türkiye'nin dinamikleri ile alakalı olduğunu söyledi. "Türkiye aslında bu kredi notunun da üzerinde işlem görüyor" diyen Topbaş, şöyle devam etti:

"Biz zaten uzun süredir diğerlerinden ayrışmıştık. Bunun Hazine'nin borçlanma oranlarına bakarsanız da görebilirsiniz. Fitch veya başkası artık yatırımcılar için gösterge değil. Üstelik bence bu geç kalınmış bir karar. Bir de ilginç olan dün piyasa dinamiklerinden bağımsız bir yükseliş vardı. Bu durum Fitch haberinin önceden öğrenilip öğrenilmediği kuşkusunu da beraberinde getiriyor. Bir de bu taraftan bakmak lazım."

Piyasadaki yükseliş eğiliminin devam etmesini beklediğini söyleyen Topbaş, "faizler ve likidite koşulları böyle kaldığı sürece hisse senetleri tarafında yükseliş devam edecektir" dedi.

AA - Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber