DTP'nin kapatılmasına ilişkin ilk açıklamalar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2009 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçeli:Karara saygılı olun bölücüye hizmet etmeyin

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüce mahkemenin bu kararını herkesin saygıyla karşılaması ve içinden geçilmekte olunan nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmasını" istedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın DTP'nin temelli kapatılması için 16 Kasım 2007 tarihinde açtığı dava bugün sonuçlanmıştır.

İki yılı aşkın bir mesai sonrası, Anayasa Mahkemesi siyasi partilerin faaliyetlerinde uyulacak esaslar hakkında Anayasamızda ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alan hükümler uyarınca bir inceleme yapmış ve DTP'nin terör ve şiddetle ilişkisi ve bölünmez bütünlük aleyhindeki faaliyetlerin odağı olduğunu tespitinde bulunarak bu partinin temelli kapatılmasına karar vermiştir.

Bu kararda dikkati çeken bir husus, 2 DTP'li milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek siyasi yasak kapsamına alınması olmuştur. Bu milletvekilleri dahil 37 DTP yöneticisine siyasi yasak yaptırımı uygulanmıştır.

Yüce mahkemenin kararının açıklanması ile DTP'nin siyasi faaliyetleri son bulmuş ve malları Hazineye devredilmiştir. Bugün itibariyle kapatılan DTP'ye mensup milletvekilleri bağımsız milletvekili haline gelmişlerdir.

Yüce mahkemenin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır."


CHP'nin yorumu,'' Kapatma doğru bir karardır''

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararının "hukuki açıdan doğru bir karar" olduğunu söyledi.

Özyürek, DTP'nin temelli kapatılmasına ilişkin siyasi partilerin kapatılmasından yana olmadıklarını ancak partilerin de hukuk kurallarına uymalarının gerektiğini söyledi. Özyürek, şunları kaydetti:

"Tabii ki bir partinin kapatılmasını istemeyiz ancak keşke DTP terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyabilseydi. Onun şiddet uygulamalarına yandaş olmasaydı ve bugünkü durum ortaya çıkmasaydı. Ama Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu hükümleri dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi'nin, hukuken başka bir karar vermesi zordu. Bu kararı istemeyenler de siyasi açıdan değerlendirme yapıyorlardı. Hukuki açıdan başka bir kararın verilmesinin zor olduğunu herkes söylüyordu. Terörle yandaş olan bir parti kabul edilemez. Bu bizim yasalarımız açısından da böyle Avrupa'da da böyle, AİHM kararları da böyle. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuki açıdan yerinde, doğru bir karardır. AİHM kararlarıyla da uygunluk gösterir."

DTP'nin kapatılmasının ardından siyasi gelişmelerin yaşanabileceğini de belirten Özyürek, bu gelişmelerin Türkiye'nin huzurunu bozacak nitelikte olmamasını dilediklerini vurguladı. Özyürek, "Tepkiler huzuru bozacak nitelikte olursa bu hükümetin görevidir. Gereğini yapacağına inanıyoruz. Herkese sükunet tavsiye ediyoruz. Olaylar sükunet ve doğru düşünülerek değerlendirilmeli. Anayasa Mahkemesi hukuki açıdan üstüne düşen görevi yapmıştır. Siyasi sonucu açısından da gelişmeler olacaktır. Bunların Türkiye'nin huzurunu, güvenini tehdit edecek şekilde olmamasını diliyoruz" diye konuştu.


AK Parti'den DTP'nin kapatılmasına ilişkin ilk açıklamalar

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması kararını açıklamasının ardından ilk değerlendirme AK Parti'den Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve AK Parti Grup Başkan vekili Mustafa Elitaş'tan geldi.

AKP'li Fırat kararı "dağıtıcı" bulduğunu söylerken, Elitaş ise "Karara herkes saygı duymalı" dedi.

Ak Parti ADANA MİLLETVEKİLİ DENGİR MİR MEHMET FIRAT:

"Süreci mutlaka etkileyecektir. Türkiye'de maalesef siyasi partiler mezarlığı, dünyadaki en zengin siyasi parti kapatmaya sahip ülke Türkiye. Yasal değişiklerin yapılması lazım. Ancak Hukuku daha geniş anlamlı, çağın anlayışı içinde yorumladıkları takdirde beklide yasal değişiklere gerek kalmaz. Daha mantıklı ve hukuka uygun çizgiye çekilmesi mümkündür. Ama Anayasa Mahkememiz aldığı kararlarla genelde dağıtıcı yönde yorum yaptığını görüyoruz.

Sayın Ahmet Türk, siyaseten problemleri çözmenin yanında olan bir kişi. Aysel Tuğluk hakkındaki hangi deliller nedeniyle yasaklamaya gidildiğini söyleyebilmem mümkün değil.

Siyaset yalnızca parlamentoda yapılan bir eylem değildir. Partilerin kapatılmasının ve yasaklamaların bu kadar şiddetli hale getirilmesinin çok faydalı olduğu kanısında değilim"

Ak Parti GRUP BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ:

"Siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Kapatılacağı mekan halktır. Ama karara herkes saygı duymalı. Herkes karara uymak mecburiyetindedir"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber