Eksik bilgili EFT bankadan dönecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Aralık 2009 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik kara para ile mücadelenin kapsamını genişletiyor. Bu çerçevede bankalar para transferlerinde istenen bilgiler yoksa işlemi reddedebilecek ve başkası adına havale yapanın kimlik bilgileri de takibe alınacak

CAHİT SARAÇOĞLU ANKARA

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), ?Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanını Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliği?nin bazı maddelerinde değişikliğe giderek, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik kara para ile mücadelenin kapsamını genişletiyor.

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Buna göre, başkası adına havale yapanın kimlik bilgileri de takibe alınacak. Geçtiğimiz hafta Başbakanlığa sunulan yeni düzenlemenin 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulu'ndan çıkması bekleniyor. Düzenlemelerin bir kısmının hemen, bir kısmının da zaman içerisinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

EKSİK BİLGİLİ EFT'YE İPTAL YOLU

2 bin liranın üzerindeki elektronik fon transferlerinde (EFT) gönderenin adı, soyadı, ticaret siciline kayıtlı tüzel kişinin unvanı, hesap numarası, TC kimlik numarası gibi göndereni belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine yer verilmesi zorunlu tutuluyordu. Değişiklik ile adres veya doğum yeri ve tarihi bilgileri eklenmesi getiriliyor.

İŞLEMLER SINIRLANDIRILACAK

Bankaların istenen bilgileri içermeyen elektronik transferleri reddetmesi ya da eksik kalan bilgileri tamamlaması imkanı getiriliyor. Gönderilen mesaj sürekli eksik bilgiyle geliyorsa ya da bilgi talep edildiği halde tamamlanmıyorsa; banka, ?transferin yapıldığı bankadan gelen elektronik transferlerin reddedilmesi, işlemlerin sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son verilmesi hususlarını? değerlendirecek. Değişiklikle, yükümlü ile müşteri arasında hesap açılması, kredi veya kredi kartı verilmesi, kiralık kasa, finansman, faktoring, finansal kiralama gibi hizmetler nedeniyle kurulan, niteliği itibarıyla devamlılık unsuru taşıyan sürekli iş ilişkisine, hayat sigortası ve bireysel emeklilik hizmetleri de ekleniyor.

Sigorta Broker'ları işlemler kapsamında

Yapılacak olan değişiklikle ?Sigorta ve Reasürans brokerleri? de yükümlüler arasına dahil ediliyor. Broker'lar ile sigorta yaptırmak için aracı olan kişiler kastediliyor. Ayrıca merkezi yurtdışında bulunan yükümlülerin Türkiye'deki şubeleri de yükümlü sayılacak.Öte yandan Bireysel İnternet Bankacılığında 'Tek Kullanımlık Şifre' uygulamasının 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren başlayacağı bildirildi. Bankalar yaklaşan yeni yıl öncesi şubelerinde hesapları bulunan ve internet bankacılığını kullanan müşterilerine e-posta göndererek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönteminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliği uyarınca, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle Bireysel İnternet Bankacılığına giriş için SMS ile tek kullanımlık şifrenin zorunlu hale geleceği belirtildi. Bu tarihten itibaren Türkiye'deki tüm bankaları kapsayan uygulama ile hesap sahiplerinden müşteri numarası, parola ve şifre bilgilerine ek olarak 'tek kullanımlık şifreleri'ni girmeleri de isteneceği kaydedildi. Yeni uygulamada müşterinin internet şubesine girmek istediğinde bankanın kendisine kısa mesaj aracılığıyla 'Tek Kullanımlık Şifre'yi göndereceği vurgulandı. Uygulama ile İnternet Bankacılığı'na girişlerin daha güvenli hale geleceği ve müşterilerin artık şifrelerini hatırlamalarına gerek kalmayacağı kaydedildi.

Adres teyidinde 10 günlük süre kalkıyor

Hesap açtırırken adres teyidine ilişkin 10 günlük süre sınırlaması kaldırılıyor. Böylelikle diğer kimlik bilgilerinin teyidinde olduğu gibi, adres teyidi de iş ilişkisi tesisinden önce yapılacak. Bankalar adres teyidi için İçişleri Bakanlığı'nın kayıtlarını kullandığı için 10 günlük sınırlama kalkacak. Risk temelli yaklaşımla telefon, faks ve elektronik posta adres bilgileri gerektiğinde teyit edilecek ve devamlı izlenecek. Yükümlülere, iş ilişkisi içinde oldukları müşterilerinin para hareketlerini takip etme zorunluluğu da getiriliyor. Yönetmelik değişikliği ile Türk uyruklu olmayan gerçek kişiler için kimlik tespitinde aranan anne-baba adı bilgisi, AB'ye uyumda gizliliğin ihlali gerekçesiyle kaldırılıyor. Türk uyruklularda aynı ismin sıklıkla kullanılması nedeniyle, ayırıcı bir özellik gereği anne-baba bilgisi istenilmesine devam edilecek. Ayrıca, tüzel kişilerde temsile yetkili kişinin 'imza örneği' alınması getiriliyor. Değişiklikle, finansman ve faktoring şirketleri, yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları, sigorta ve emeklilik şirketleri, PTT, Milli Piyango İdaresi, Türkiye Jokey Kulübü ve Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü, Spor Kulüpleri, Noterler, Tapu Sicil Müdürlüklerinin de aralarında bulunduğu 24 grup, Kanun ve Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında ?yükümlü? sıfatıyla sorumlu tutulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber