Silah tasarısında ruhsat yetkisi Valiliklere geçiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Aralık 2009 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Tasarı, askeri silah alımını MSB'den alıp Sanayi ve İçişleri bakanlıklarına devrediyor. Askere silah ruhsatı yetkisi de TSK'dan alınıp valiliğe veriliyor. TSK, ?Sıkıntı olur? dedi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast düzenleneceği iddiasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve polis teşkilatı arasında başlayan istihbarat savaşları, TBMM'de bekleyen Silah Kanunu Tasarısı'yla farklı bir mecraya da sıçradı.

Hükümetin AB'ye uyum kapsamında temmuz ayı başında TBMM'ye sunduğu Silah Kanunu Tasarısı 9 Aralık'ta İçişleri Komisyonu'nda görüşülerek Ak Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun başkanlığında oluşturulan alt komisyona havale edildi.

Tasarı alt komisyona gidince ilgili kuruluşlardan da görüş istendi. Kanal D Ana Haber Bülteni'nde yayımlanan İbrahim Gündüz'ün özel haberine göre, Genelkurmay, tasarıyla ilgili çekincelerini alt komisyona iletti. Bir ?Bilgi Notu? hazırlayan Genelkurmay, ?Bu yasa çıkarsa, askeri silah ve malzemelerin ithali kontrolsüz kalacaktır? dedi. Bilgi Notu'nda, tasarının ?sivil amaca yönelik? olarak hazırlandığı ama ?askeri silahları? kapsadığı vurgulanıyor.

Komisyona gönderilen yazıda, ?Askeri silahlara ilişkin düzenlemelerin, bu tasarı kapsamı dışında bırakılması gerekmektedir? deniliyor.

Habere göre, Genelkurmay, askeri personelin silah ruhsatı yetkisinin elinden alınmamasını istedi ve MİT ile polise de askeri silah ithal edebilme yetkisinin verilmesinin yol açabileceği sakıncalara işaret etti.

Mevcut kanunda askeri silah ithalatı ve ihracı Milli Savunma Bakanlığı'nın izniyle yapılabiliyor. Kayıtlarsa Genelkurmay Başkanlığı'nda tutuluyor. Ancak Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşmeleri süren ?Silah Kanunu? tasarısıyla, askeri silahların (MİT ve Polis için) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından da ithal edilmesinin yolu açılıyor.

Askerin Bilgi Notu'nda, ?Düzenleme ile MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin askeri nitelikte silah ithal edebilmeleri mümkün hale getirilmiştir... Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, askeri silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilmeyecek, kontrolsüz kalacaktır ? ifadeleri yer aldı.

Valilikten izin şartı

Yeni Silah Kanunu'yla hükümet, silahların kayıt ve ruhsat işlemlerini de düzenliyor. Düzenleme, mevcut uygulamanın aksine, askeri personele ait silahları ?kapsam dışında? bırakmıyor. Askerlerden de ruhsat işlemleriyle ilgili valiliklerden izin ve onay alması isteniyor. Asker bu düzenlemeye de ?operasyon bölgesinde? sıkıntılara neden olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber