'Yurda dönmeyen kızlar' konusu, Meclis'e taşınıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Ocak 2010 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'in Çiğli İlçesi'nde bulunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) İzmir Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirilen, yaşları 12- 17 arasındaki 13 kız çocuğunun yurttan izin alıp gitmeleri ve bir daha geri dönmemeleri Meclis'e taşınıyor.

Kızların kaldığı merkezde incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun gündemine getireceğini belirterek, olayda prosedüre uymak adına ihmalci davranıldığını ileri sürdü.

İzmir'de suça eğilimli çocukların rehabilite edildiği Çiğli Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'ne geçen aralık ayı içinde, yaşları 12- 17 arasındaki 16 kız çocuğu yurttan izin alıp, ailelerinin yanına gitti, ancak üçü dışındakiler bir daha geri dönmedi.

CHP İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ahmet Ersin, bugün yurtta incelemelerde bulundu. Ersin'in ziyaretinde İzmir Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt ile İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürü Zekeriya Ertaş da hazır bulundu. Basının alınmadığı toplantının çıkışında açıklama yapan Ahmet Ersin, merkezde madde bağımlısı, fuhuşa eğilimli ya da fuhuşu içselleştirmiş çocukların bulunduğunu belirterek, geri dönmeyen 13 kızın bulunamamasında yurt müdürlüğünün ihmali olduğunu ileri sürdü. Yurt sorumlularının, kızların geri dönmediğini Emniyete yazılı olarak bildirdiğini belirten Ersin, şunları söyledi: ?Ancak Emniyet bu tür konularda harekete geçmek için kurum müdürünün ya da aileden birinin ifadesine ihtiyaç duyuyor. Bu ifade verilmemiş. Yurt daha önce Konak'taki eski yerindeyken bu prosedür yerine getirildiği halde burada neden atlandığı kafa karıştıran bir konu. Saldım çayıra mevlam kayıra anlayışı, ihmal var? diye konuştu.

Kızlardan bazılarının aileleri tarafından saklanabileceğini kaydeden Ahmet Ersin, ?Kızların bir kısmı fuhuşu içselleştirmiş, aileleri ve çeteler tarafından korunuyor ve saklanıyor olabilir. Aynı şekilde madde bağımlıları da var. Bu kızların bir an önce bulunması lazım. Suç işlemeye eğilimli çocuklar bunlar. Hayatları çok farklı şekilde gelişebilir. Bu kızların kayıtları Emniyette var. Buna rağmen ?gel ifade ver' anlaşıyı doğru değil. Zaman kaybı yaratır. Prosedür eksikliklerini öne çıkarmak yerine bir an önce harekete geçilmeli? dedi.

?MASUM ÇOCUKLAR DA SUÇ MAKİNESİ OLABİLİR'

Ahmet Ersin, sorunu TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun gündemine getireceğini vurgulayarak, ?Bu sistein çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Burada ailesi tarafından bakımı yapılamayan çocuklar da suça eğilimli çocuklarla birlikte yaşıyor. İzmir'de biri kız diğeri erkek iki rehabilitasyon merkezi var. Masum çocukların suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş çocuklarla aynı ortamda kalmaları doğru değil. Bu çocuklar da birer suç makinesi haline gelebilirler. Bütün bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin temelden ele alınması lazım. Ayrıca buraya gelen çocuğu zorla tutma imkanı yok. İzin verilmezse camları kırıyor, başkalarına zarar veriyorlar? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber