SSK hastanelerinin devrine ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAZI KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA AİT SAĞLIK BİRİMLERİNİN SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVİR İŞLEMLERİYLE İLGİLİ KOMİSYONLARIN OLUŞTURULMASI İLE DİĞER HUSUSLARA İLİŞKİN ESAS VE USULLER

Amaç
Madde 1- Bu esas ve usullerin amacı, 6/1/2005 tarihli ve 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun uyarınca, kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığına devredilmesinde komisyonların oluşturulması, çalışma usul ve esasları ile buna ilişkin diğer hususları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu esas ve usuller Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Sayıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, üniversiteler, mahalli idareler ve mazbut vakıflara ait sağlık birimleri hariç olmak üzere bakanlıkları, bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.

Dayanak
Madde 3- Bu esas ve usuller 5283 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4- Bu esas ve usullerde geçen;
Kanun: 6/1/2005 tarihli ve 5283 sayılı Kanunu,
Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
Kamu kurum ve kuruluşu: Kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarını,
Sağlık birimi: Kurum tabiplikleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastane, dispanser, sağlık merkezi veya istasyonu ile her ne ad altında olursa olsun insan sağlığı ile ilgili hizmet sunan tüm birimleri,
ifade eder.

Genel Esaslar
Madde 5- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm sağlık birimleri; bunlara ilişkin her türlü görev, hak ve yükümlülükler, taşınırlar, taşınmazlar ve taşıtlarla birlikte, Sosyal Sigortalar Kurumuna ait olanlar rayiç bedeli karşılığında, diğerleri bedelsiz olarak Bakanlığa devredilir.
Devredilen sağlık birimlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazi, arsa ve binaların bir kısmında hizmet vermesi halinde, bunların komisyonlarca tespit edilecek kısımları gerektiğinde ifraz edilerek veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurularak Bakanlığa devredilir. Bu kısımların tespitinde; Sosyal Sigortalar Kurumunun ihtiyacı, hizmetin etkin ve verimli sunulması ve geleceğe yönelik kapasite ihtiyacı göz önünde bulundurulur. Binaların bir kısmında hizmet sunulan sağlık birimlerinin devrinde komisyonlarca, devrin taşınır, taşıtlar ve personel ile sınırlı tutulmasına da karar verilebilir.
Bu esas ve usuller uyarınca tutulacak tutanaklar 5 nüsha olarak tanzim edilir. Bunlardan ikisi devreden kurum ve Bakanlık temsilcisine verilir, biri Defterdarlıkta muhafaza edilir, kalan iki nüsha Bakanlığa gönderilir.
Tutanakların bilgisayar ortamında düzenlenmesine özen gösterilir.

Tespit Komisyonlarının Kurulması ve Çalışma Esasları
Madde 6 - a) Devredilen sağlık birimlerinin taşınırları, taşınmazları, taşıtları ve mevcut personelini tespit etmek üzere, illerde Defterdar veya görevlendirileceği Defterdar Yardımcısı veya en az müdür seviyesinde bir kişinin başkanlığında, İl Sağlık Müdürünün en az şube müdürü, başhekim veya başhekim yardımcısı seviyesinde görevlendireceği bir kişi ve sağlık birimi devredilen kamu kurum ve kuruluşundan iki kişi olmak üzere dört kişilik ekli 1 sayılı listede belirtilen sayıda komisyon kurulur. Komisyonlarda görevlendirilecek Sosyal Sigortalar Kurumu temsilcileri hastane baştabibi veya yardımcısı, hastane müdürü veya yardımcıları arasından seçilir. İhtiyaç duyulması halinde valiliklerce, ekli listede öngörülenden daha fazla sayıda komisyon kurulabilir. Komisyonların başkanlığını Maliye Bakanlığı temsilcisi yapar ve komisyonun alacağı kararlarda oyların eşitliği halinde başkanın taraf olduğu görüş kararlaştırılmış sayılır.
b) Kurumlarca komisyonlarda görev yapacak temsilciler en geç 04.02.2005 tarihine kadar belirlenir ve böylece komisyonlar oluşturulduktan sonra derhal komisyonların çalışmalarına başlamaları valiliklerce sağlanır. Komisyonların sekreteryası defterdarlıklarca yürütülür.
c) Komisyonlar, sağlık birimlerinin devre konu taşınırları, taşınmazları, taşıtları ve mevcut personelini tespit edip tutanağa bağlar.
d) Komisyonlar, işlerin hızla sonuçlandırılabilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan konularda uzman personelden yararlanabilir.
e) Komisyonlar öncelikle kurum ve kuruluşlara ait personel tespitini ekli 2 sayılı Personel Tespit Tutanağına göre yaparlar ve en geç 18.02.2005 tarihine kadar Bakanlığa ulaştırırlar.
f) Komisyonlar, ilaç ve sarf malzemesi tespitlerini de öncelikle yaparlar ve 18.02.2005 tarihi mesai saati bitimi itibariyle ekli 3 sayılı İlaç ve Sarf Malzemesi Tespit Tutanağını düzenlerler.
g) Demirbaş malzemelerin tespitinde, ekli 4 sayılı Demirbaş Tespit Tutanağı kullanılır. Tespit edilen demirbaş ve malzemeler halen bu görevi yürüten mal/ayniyat sorumlularına Bakanlık adına zimmetlenir.
h) Taşınmazların tespitinde, ekli 5 sayılı Taşınmaz Tespit Tutanağı, taşıtların tespitinde ekli 6 sayılı Taşıt Tespit Tutanağı düzenlenir.
ı) Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet sunan kurum tabipliklerinin, Bakanlıkça belirlenecek standartları aşan taşınır, taşınmaz, taşıt ve personeli tespit etmek üzere merkezde Maliye Bakanlığı Müsteşarının görevlendireceği personelin başkanlığında, Bakanlıkça görevlendirilecek bir kişi ve standardı aşan taşınır, taşınmaz, taşıt ve personeli olan kamu kurum ve kuruluşlarından iki kişi olmak üzere komisyonlar kurulur. Taşrada ise bu görevler illerde teşkili öngörülen komisyonlarca yapılır. İhtiyaç duyulması halinde daha fazla sayıda komisyon kurulabilir. Komisyonların başkanlığını Maliye Bakanlığı temsilcisi yapar ve komisyonun alacağı kararlarda oyların eşitliği halinde başkanın taraf olduğu görüş kararlaştırılmış sayılır. Komisyonlar öncelikle kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet sunan kurum tabipliklerinin, Bakanlıkça belirlenecek standartları aşan personel tespitini ekli 2 sayılı Personel Tespit Tutanağına göre yaparlar ve en geç 04.03.2005 tarihine kadar Bakanlığa teslim ederler. Anılan komisyonlar ayrıca ekli 3 sayılı İlaç ve Sarf Malzemesi Tespit Tutanağını, ekli 4 sayılı Demirbaş Tespit Tutanağını, ekli 5 sayılı Taşınmaz Tespit Tutanağını ve ekli 6 sayılı Taşıt Tespit Tutanağını düzenleyerek 18.04.2005 tarihine kadar Bakanlığa gönderirler.

Kıymet Takdir Komisyonlarının Kurulması ve Çalışma Esasları
Madde 7- a) Sosyal Sigortalar Kurumuna ait sağlık birimlerinin devre konu taşınır, taşınmaz ve taşıtlarının bedelinin tespiti için, Defterdar veya görevlendirileceği Defterdar Yardımcısı veya en az müdür seviyesinde bir kişinin başkanlığında, İl Sağlık Müdürünün en az şube müdürü, başhekim veya başhekim yardımcısı seviyesinde görevlendireceği bir kişi ve Sosyal Sigortalar Kurumundan hastane baştabibi veya hastane müdürü seviyesinde görevlendirilecek bir kişiden oluşmak üzere üç kişilik ekli 1 sayılı listede belirtilen sayıda komisyon kurulur. İhtiyaç duyulması halinde valiliklerce daha fazla sayıda komisyon kurulabilir. Komisyonların başkanlığını Maliye Bakanlığı temsilcisi yapar. Komisyonlar, ihtiyaç duyulan konularda uzman ve teknik personelden yararlanabilir.
b) Komisyonlar taşınmazların bedellerini; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 9 uncu maddesine ve aynı Kanunun 74 üncü maddesine göre çıkarılan Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliğinin ilgili hükümlerini de dikkate alarak, Kanunda belirlenen esaslara göre tespit ederler.
Mülkiyeti Hazineye ait olup Sosyal Sigortalar Kurumu lehine sınırlı ayni hak tesis edilen taşınmazlar ve üzerindeki tesislerin bedellerinin tespitinde Maliye Bakanlığınca çıkarılan 285 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği hükümleri dikkate alınır.
c) Taşınmazların kıymet takdirinde, tespit komisyonlarınca düzenlenmiş olan ekli 5 sayılı Taşınmaz Tespit Tutanağındaki bilgilerden yararlanılmak suretiyle ekli 7 sayılı Kıymet Takdir Tutanağı tanzim edilerek bu tutanaklar 18.04.2005 tarihine kadar Bakanlığa gönderilir.
d) Taşınır ve taşıtların bedellerinin tespitinde, tespit komisyonlarınca düzenlenmiş olan ekli 3 sayılı İlaç ve Sarf Malzemesi Tespit Tutanağı, ekli 4 sayılı Demirbaş Tespit Tutanağı ve ekli 6 sayılı Taşıt Tespit Tutanağı kullanılır ve bu tutanaklar 18.04.2005 tarihine kadar Bakanlığa gönderilir.
e) Sağlık yardım sandıklarının fiilen devredilen sağlık birimlerince kullanılmakta olan taşınır ve taşınmazlarının komisyonca belirlenecek bedeli, sandıkça kabul edilmesi halinde bu sandıklara ödenir. Bedelin kabul edilmemesi halinde bunlar devir alınmaz.
Taşınmazların Tescil ve Tahsis İşlemleri
Madde 8- Bakanlığa devredilen sağlık birimlerine ait taşınmazların mülkiyeti tapuda re'sen Hazine adına tescil edildikten sonra, bu taşınmazlar Bakanlığa tahsis edilmiş sayılacağından;
a) Öncelikle bu taşınmazların tapuda re'sen Hazine adına tescillerinin yapılması,
b) Tescil işlemlerinden sonra, bu taşınmazların tümünün Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP) Programında "Taşınmaz" programından girişinin yapılması,
c) Taşınmaz programına girişi yapılarak bilgisayara kaydedilen bu taşınmazların Bakanlığa tahsisli olduğunun bilinebilmesi amacıyla, tahsis programına da girişi yapılarak, tahsis amacı alanına "5283 sayılı Kanun" ibaresinin yazılması,
sağlanır.
Devam Eden Yatırımların Tespiti
Madde 9- a) Sözleşmeleri devam eden yatırım projeleri; inşaat, onarım ve tadilat, makine teçhizat ve donatım, taşıt ve etüt projeleri ile sözleşmeleri imzalanmış her türlü yatırım projesini tespit ve bedelini takdir etmek üzere merkezde Maliye Bakanlığı Müsteşarının görevlendireceği personelin başkanlığında, Bakanlıkça görevlendirilecek bir kişi ve yatırımları devam eden kamu kurum ve kuruluşlarından iki kişi olmak üzere dört kişilik komisyon kurulur. Bu komisyon, işlerin hızla sonuçlandırılabilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan konularda uzman ve teknik personelden yararlanabilir. Komisyon, ekli 8 sayılı Devam Eden Yatırım Tespit Tutanağını düzenleyerek Bakanlığa gönderilir.
Merkezde kurulan komisyon, devam eden yatırımlara ait tespit ve bedel takdirini kısmen veya tamamen illerde kurulan komisyonlara yaptırabilir.
b) Sosyal Sigortalar Kurumunun devam eden ve dış kredi ile yapılan Adapazarı, Bolu ve Düzce Hastanelerinin inşaat işleri ile tıbbi donanım, tefrişat ve ambulans alımı işlerinin geçici kabulleri Bakanlık görevlilerinin gözetiminde tamamlanır ve 19.04.2005 tarihine kadar Bakanlığa devredilir. Devir tarihine kadar sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükler Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından yerine getirilir. Söz konusu işlerle ilgili dış proje kredi geri ödemeleri, 19.02.2005 tarihinden itibaren Bakanlık adına Hazinece ödenir.

Yürürlük
Madde 10- Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanmış olan bu esas ve usuller Maliye Bakanının Onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 11- Bu esas ve usuller Maliye ve Sağlık Bakanlıkları ile devredilen sağlık birimlerinin bağlı olduğu Bakanlıklar tarafından yürütülür.

81 İl Valiliğine talimat

Tutanaklar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber