Kredi kartına yüksek faiz yargıdan döndü

Haber Giriş : 05 Şubat 2005 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların kredi kartlarına ilişkin tüketicileri mağdur eden haksız uygulamalarına karşı Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) açtığı davaları kazandı. Binlerce kredi kartı mağduru tazminat davası açabilecek. TÜBİDER Başkanı Fuat Engin düzenledikleri basın toplantısıyla kararı kamuoyuna duyurdu. TÜBİDER'in 15 Mart 2004 Dünya Tüketiciler Günü'nde, Yapı Kredi Bankası ve Citibank aleyhine açtığı dava, 25 Kasım 2004'de sanuçlandı ve tüketiciler kazandı. HSBC ve Garanti Bankası aleyhine açılan davalar ise devam ediyor.

Fuat Engin, bankaların kredi kartlarına yüksek temerrüt faizi uygulamak ve sözleşmelerin bir örneğini tüketicilere vermemek suretiyle tüketicileri mağdur ettiklerini belirtti ve bu uygulamalara son verilmesi için Tüketici Mahkemelerinde dava açtıklarını anlattı. Engin, "Mahkeme, sunduğumuz deliller ışığında bankaların haksız uygulamalarını tespit etti. Bundan sonra mağdur vatandaşlar da Tüketici Mahkemelerine başvurarak tazminat talebinde bulunabilir" dedi.

Faiz oranları çok yüksek

Engin, Tüketici Yasası'nda 14 Haziran 2003 tarihinde önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatarak, "Bu kanuna göre bankalar üzerine düşen görevi yapmalıydı. Derneğimize yüzlerce mağdur geldi, başvurdu. Faiz oranları belirlenen miktarın üstündeydi. Bir sözleşme örneği istediğimizde ise tüketiciler, bankaların sözleşme örneklerini kendilerine vermediğini söylediler. Biz de kanunun 23. maddesine istinaden bankalar aleyhine dava açtık" dedi. Fuat Engin yapılan hak ihlallerini şu şekilde sıraladı: "Bankalar Tüketici Hakları Kanunu'na uygun olarak, sözleşmelerini yenilemeliydi. Fakat yapmadılar. Bankalar bu sözleşmelerin birer örneğini de tüketiciye vermeliler. Bunun da çoğunlukla yapılmadığına şahit olduk. En önemlisi de bankalar kredi kartlarında akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasını geçmemek kaydıyla temerrüt faizi alabilirler. Bize gelen kredi kartı sahiplerinin icra takiplerinde inceledik ki; Bankalar yıllık yüzde 70'lerden yüzde 180'lere varan temerrüt faizi uyguluyorlar. Bu, Tüketici Hakları Kanunu'na aykırı olduğu gibi bankaların da haksız kazanç sağlamasına sebep oluyor."

Tüketiciler kararı emsal gösterebilir

Kendilerine başvuran kredi kartı sahiplerine bakıldığında meslek gruplarına göre ilk sıralarda memurlar ve kamu işçilerinin yer aldığını belirten Fuat Engin, "Kredi kartı kullanıcısı milyonlarca tüketiciyi haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. Engin, bu konuda mağdur olmuş kredi kartı kullanıcılarının, mağduriyetlerinden itibaren 2 yıllık zaman zarfında bu davayı emsal göstererek, dava açabileceklerini, bu şekilde fazla ödedikleri paraları dahi geri alabileceklerini belirtti. Ayrıca şu anda süren davalarda da tüketicilerin, bu davayı emsal gösterebileceğini ifade etti. Mahkemeden gerekçeli kararın tebliğini beklediklerini dile getiren Engin, "Yaklaşık bir hafta içinde bu karar gelecektir. Tabi bu karar geldikten sonra bankalar da karara itiraz etmek için temyize gidebilirler. Ama biz haklı olduğumuzu ve kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber