Elçilik ve valilik personel takası

Haber Giriş : 11 Ocak 2010 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duygu GÜVENÇ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı ile eğitim amaçlı değişim yapacaklarını açıkladı. Birer aylık sürede diplomatlar vali, valilik personeli de diplomat olacak

Yerinde diplomasiye inanan ve dışişlerinde yeniden yapılandırma dönemini başlatan Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, personelin eğitimi için İçişleri Bakanlığı ile değişim programı başlatacaklarını açıkladı. Türkiye'nin Suriye-Irak gibi komşularıyla geliştirdiği ilişkilerin ardından diplomatların bölgeyi ve bölge insanını tanıması için sınır illerin valilik ve kaymakamlıklarında 15-30 gün görevlendirilmesi kararlaştırıldı. Aynı uygulama kritik görevler yapan valilik ve kaymakamlık mensupları için de gündemde. İçişleri personeli de komşu ülkelerdeki büyükelçilik ve konsolosluklarda geçici görev yapacak. Bu uygulama için özellikle sınırdaki şehirlerde bulunan dış temsilciliklerin seçileceği öğrenildi. Konuyu İçişleri Bakanlığı ile de ele aldıklarını belirten Davutoğlu, bazı kaymakamların dışarıdaki ilgili büyükelçiliklerde görev yaparak oradan Türkiye'yi görmelerini temin etmek istediklerini belirtti. Davutoğlu yeni dönemde kademeli olarak Dışişleri'nin insan kaynaklarını çeşitlendireceklerini de belirtirken bundan sonra Türkiye içinde faaliyetlerinin artacağını açıkladı. İkinci Büyükelçiler Konferansı değerlendirme toplantısının ardından gazetecilerle sohbet eden Davutoğlu, 'monşer' eleştirisi getirilen diplomatlara Türkiye'yi tanıtmakta kararlı olduğunu şöyle ortaya koydu: "Böylece sürekli yurt dışında oldukları için Türkiye içinde az bulunan büyükelçiler, Anadolu'nun değişik yerlerinde toplantılar yaparak halkla daha yakın temas halinde olacaklar. Akademisyenlerle de bazı toplantılar planlıyoruz. Bunları da Edirne, Kars ve Artvin gibi bazı sınır illerinde yapmak istiyoruz. Sınır illerde komşu ülkelere yönelik politikaları gözden geçirme imkanı bulacağız. Hedefimiz, Türkiye'nin bilinirliğini artırmak ve değerlerini dışarıda tanıtmaktır." Davutoğlu, Türkiye'deki birlikteliğin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Zenginliklerimizi tekrar kazanacağız" dedi. Davutoğlu, Türkiye'de çok sayıda etnik köken bulunduğunu ve farklılıkların birbiriyle bağlı olduğunu söyledi.

WEB'TEKİ TASARI

Bu arada Dışişleri Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik önerilerini içeren bir yasa taslağı hazırlandı. Dışişleri Bakanlığının web sitesindeki notta, Bakanlığın, günümüz koşullarına uygun bir yapıya kavuşturulmasının gerektiği ve bu koşulların Bakanlık personelinin nicelik ve nitelik bakımından güçlendirilmesini ve insan kaynakları havuzunun çeşitlendirilmesini gerekli kıldığı belirtildi. Bakanlık içindeki kariyer perspektifinin yaygınlaştırılmasını içeren bir örgütlenme modeli geliştirileceği kaydedildi.

SABAH

Dışişleri ile İçişleri Bakanlığı, personel değiş-tokuşuna gidecek. Konsoloslar sınır illerinde, kaymakamlar da sınır konsolosluklarında geçici süreyle görev yapacak

ZEYNEP TUĞRUL MARDİN

Türk dış politikasını yeniden biçimlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ?Komşularla sıfır sorun?, ?Kamu diplomasisi? ve ?Sathı diplomasi? çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nı birbirine kaynaştıracak yeni bir projeye imza attı. Davutoğlu, ?İçişleri Bakanı ile bu konuyu konuştuk. Komşu ülkelerde görev alacak diplomatların, sınır illerindeki valiliklere gidip çalışmalarını öngörüyoruz? dedi.

Davutoğlu, diplomasi muhabiriyle sohbet toplantısında ?İç politika ile dış politika arasında duvarlar biraz kalınlaşmış gibi duran duvarları aşmayı amaçlıyoruz? diye konuştu.

İKİ BAKANLIĞI KAYNAŞTIRACAĞIZ

Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nı kaynaştırmak için Bakan Beşir Atalay ile görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Davutoğlu, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının, meslek bölgelerinde daha başarılı olabilmeleri için, geçici süreli, karşılıklı bürokrat değişimi gibi açıklanabilecek projesini şöyle anlattı: ?Musul, Halep, Filipe gibi komşu ülkelerin sınır illerinde görev alacak diplomatlarımızın sınır illerimizin valiliklerine gidip çalışmalarını öngörüyoruz. Mesela bir diplomat, Halep'te görev alacaksa, 15 gün Hatay ya da Gaziantep'te çalışacak. Aynı şekilde sınır illerinde görev alacak bazı kaymakamlarımızın, bu görev öncesinde, ilgili komşu ülkelerin büyükelçilik, başkonsolosluklarında görev yaparak, o ülkeyi görmesini istiyoruz.?

YABANCI VALİLER DE DAVET EDİLECEK

Davutoğlu, kamu diplomasisi çerçevesinde, çevre ülkelerin valileri, başkonsolosları ve bürokratlarının da Türkiye'deki toplantılara davet edileceğini, ayrıca, Edirne, Van Kars gibi sınır şehirlerine gidilerek, Türk bürokratların da komşu ülkelerin politikalarını dinleyeceğini söyledi.

Büyükelçiler'den Kürtçe ve Arapça halay

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün Mardin'de eşi Sare , kızı Hacer Bike ve oğlu Mehmet ile Kasımiye Medresesi, Dara antik kenti ve Deyrülzafaran Manastırı'nı ziyaret etti. Antik kent ziyaretinde Mardinli çocuklar tarafından karşılanan Davutoğlu kızı Hacer'den hediye kitapları dağıtmasını istedi. Davutoğlu'nun kitapların arasına harçlık da yerleştirdiği gözlerden kaçmadı. Önceki gece de, büyükelçiler Kaburgacı Selim Amca Sofrası'nda akşam yemeği yedi ve Arapça ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekti.

Dışişleri Bakanlığı kendini yeniliyor

Dışişleri Bakanlığı kuruluş kanununda değişiklik öngören yasa taslağı hazırlandı. Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesinde yer alan taslakta Bakanlık personel sayısının ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğu, idari memur sayısının (493) meslek memuru sayısının (970) yarısı kadar olmasının bir çarpıklık teşkil ettiği ifade edildi. Bu bağlamda, başta Bakanlığa girişte lisans üstü çalışma yapanların teşvik edilmesi, meslek memurluğunda iyileştirmeler gerçekleştirilmesi ve idari memurluğun kariyer memuriyetine dönüştürülmesi olmak üzere, birçok yeni düzenlemenin yapılması planlanıyor. Kamu diplomasisi faaliyetlerinin yönlendirilmesi ve koordinasyonu için bir ?Kamu Diplomasisi Sekretaryası? kurulması öngörülüyor.

STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber