Türk-İş meydana çıktı, ?genel grev'e yanaşmadı, Tekel işçisi merkezi bastı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ocak 2010 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş'in, Ankara'da düzenlediği ?Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar' mitinginde, 34 gündür direnişte olan Tekel işçileri bekledikleri ?Genel grev' kararı çıkmayınca konfederasyonun merkez binasını işgal girişiminde bulundu.

Ankara dışından katılan 25 bin işçinin destek verdiği mitinge, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, BASK, HAKSEN, bazı siyasi partiler, meslek örgütleri de katıldı.

150 kişi girdi

Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'dan ?genel grev' açıklaması bekleyen Tekel işçileri, bu gerçekleşmeyince, platformun üzerine çıkarak ?Kumlu buraya?, ?Genel grev, genel direniş? sloganı attı. Tekel işçileri, mitingin ardından Türk-İş Genel Merkezi'nin önüne geldi. İstifa sloganları atan işçilerden 150 kişilik bir grup, binaya girerek başkanlık katında slogan atmayı sürdürdü. Başkanlık katına çıkan işçilerin büyük bölümü, emniyet güçleri ile bazı işçi temsilcilerinin ikna çabaları sonucunda bina dışına çıktı.

Emek saldırı altında

Ankara Sıhhiye'de düzenlenen Türk-İş'in mitinginde, Tekel, İtfaiye ve Şeker-İş işçilerine destek verildi. Mitinge, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, BASK, HAKSEN, bazı siyasi partiler, meslek örgütleri, öğrenci grupları, kadın dernekleri de katıldı. Abdi İpekçi Parkı'ndaki mitinte 5 bin polis görev yaptı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Türkiye'nin yangın yerine döndüğünü ve emeğin büyük bir saldırı altında olduğunu iddia ederek, ?Emeğin ürettikleri, bu yangında haramiler tarafından talan edilmektedir. Adaletsizlik her alanda hüküm sürerken, herkes bu adaletsizliğin karanlığı içine çekilmek istenmektedir. Ama rüzgar eken, fırtına biçer? dedi.

Ekmek parası için mücadele

Tekel ve itfaiye işçilerini verdikleri sağduyulu, ağır başlı mücadele için de kutlayan Kumlu, işçilere şöyle seslendi: ?Tekel işçileri, bir aydır, karda, kışta, soğukta, çoluk çocuk Türk-İş'in önünde, siz itfaiye işçileri, bir aydır Saraçhane Parkı'nda, çadırlarda, ekmek için mücadele veriyorsunuz. Siz şeker işçileri, aylardır her yerde mitingler yapıyorsunuz. Sizlerin verdiği mücadeleye ?ideolojik' diyenler var. Sizler, ekmek parası için özlük haklarınız için güvenli bir gelecek için mücadele veriyorsunuz. Özelleştirmelerin memleketimizi nasıl yoksullaştırdığını, nasıl ele güne muhtaç ettiğini göstermek için mücadele ediyorsunuz.?

İşçilerin açlığı hükümetin vebali

TÜRK-İş Başkanı Mustafa Kumlu, işçilerin, emeği ile geçinenlerin açlığının, yoksulluğunun hükümetin vebali olduğunu da vurgulayarak, hükümetten şu taleplerde bulundu: ?Türkiye'nin her yanı, Ankara'nın göbeği, ekmek, barış, özgürlük için yanıyor. Bu yangını söndürmek hükümetin görevidir. Tekel ve itfaiye işçileri başta olmak üzere çalışanların taleplerine kulak ver, işsizliği önle, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeç, kıdem tazminatı hakkımıza el uzatma, 4/C ve benzeri uygulamalardan vazgeç, İşsizlik Sigortası Fonu'na el uzatma, vergi adaletsizliğini gider, sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyeti gider, asgari ücreti sefalet ücreti olmaktan çıkar, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki aksaklıkları gider, antidemokratik yasaları değiştir, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldır, taşeronlaşma ve kayıtdışı ekonomiyi engelle, sosyal devleti uygula, özelleştirmeleri durdur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber