Bursagaz Genel Müdürü: Doğalgaza % 20 zam yapılabilir!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2010 20:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve karlı havayla mücadele eden vatandaşlar, şubat ayından itibaren doğalgaza yapılması beklenen yüzde 20'lik zamla bir defa daha titreyecek. Bursagaz Genel Müdürü Hasan Erbil Doyuran, "BOTAŞ'ın doğalgaz kontratlarındaki alım fiyatlarına genel olarak petrol türevleri baz teşkil ediyor. 2009 yılındaki artış dikkate alındığında doğalgaz fiyatına yüzde 20 civarında zam yapılabilir" dedi.

Bursagaz Genel Müdürü Hasan Erbil Doyuran, Kervansaray Termal Otel'de düzenlenen basın toplantısında 2009 yılını değerlendirirken, bu seneki hedeflerini de açıkladı.

Kamuoyunda en çok, 'Doğalgaza zam gelecek mi?' sorusunun merak edildiğini belirten Doyuran, petrole gelen zamların 6 ay gecikmeli olarak doğalgaza yansıdığına dikkat çekti.

Doyuran, "Fiyat artışı, BOTAŞ tarafından Yüksek Planlama Kurulu'nun almış olduğu karar çerçevesinde maliyet bazlı fiyatlandırma metoduna göre belirleniyor. Doğalgaz fiyatının belirlenmesinde doğalgaz dağıtım firmalarının herhangi bir fonksiyonu yok. Dağıtım şirketleri kar marjı, doğalgaz alış fiyatından bağımsız olarak sabittir. Elbette fiyattaki artış talepte azalmaya yol açıyor. BOTAŞ'ın doğalgaz kontratlarındaki alım fiyatlarına genel olarak petrol türevleri esas teşkil ediyor. Petrole gelen zamlar 6 ay gecikmeli olarak doğalgaza da yansıyor. 2009 yılında petroldeki artış dikkate alındığında doğalgaz fiyatına yüzde 20 civarında zam yapılabilir. Şubat ayından itibaren birkaç parçalı olarak zamlar yapılabilir. Elbette petrol fiyatlarında düşüş olursa yeni bir artış da olmaz" diye konuştu.

Türkiye'de müşteri gaz kullanımının aylık bin 200 metreküp civarında olduğunu, bunun da aylık bin 40 TL'ye tekabül ettiğini anlatan Doyuran, "Doğalgazda fiyat artışı olsa bile diğer yakıtlara nazaran ekonomiktir. Kömürün aylık ortalama kullanımı 2 tondur ve bu da 2 bin 300 TL'ye tekabül eder. Elektriğin aylık tüketimi ise 10 bin 700 kilovattır ve bu da 4 bin 155 TL'ye tekabül eder" diyerek doğalgazın hem ekonomik hem temiz enerji olduğunu söyledi.

Bursa'nın yüzde 96'sının doğalgaz kullanabilir hale geldiğini, 2009 yılında toplam 12 milyon 900 bin TL'lik şebeke yatırımı yapıldığını belirten Müdür Hasar Erbil Doyuran, ihbarlara ortalama ulaşım süresiniyse 11 dakikaya kadar çektiklerini anlattı. Geçen yılda en büyük sıkıntıyı kaçak kazılarda çektiklerini söyleyen Doyuran, toplam kazılar içerisinde izinsiz kazıların yüzde 4.4'lük bir yer aldığını ifade etti. 2009 yılı için koydukları 20 bin yeni abone hedefini yüzde 23 ile aşarak 26 bine ulaştıklarını dile getiren Doyuran, 35 bin olarak belirlenen yeni gaz kullanıcı hedefinin ise 39 bin 235'e çıktığını kaydetti.

"SANAYİNİN GAZ SARFİYATI YÜZDE 19 DÜŞTÜ"

Bursagaz'ın toplam 676 bin abonesi olduğunu fakat bunun sadece 522 bininin gaz kullanıcısı olduğunu vurgulayan Doyuran, "Vatandaşlarımız 180 dolar civarındaki bağlantı bedelini ödeyemediği için bu gaz kullanıcı sayısı istenilen yerde değil. Tabii ki bunda ekonomik krizin de etkisi olmuştur. Öte yandan 2009 yılının ikinci yarısında soğuk hava yoktu. İklimin yumuşak geçmesi de rakamı bu seviyelerde tuttu. Sanayideki gaz kullanımı ise 2008 yılına göre yüzde 19 oranında düştü. Sadece otomotiv sektöründe bir artış oldu. Bunda da sanırım ÖTV indiriminin etkisi var" dedi.

Lisans alanında yapılan 100 milyon doların üzerindeki yatırım tutarıyla şebeke hat büyüklüğünün 4 bin 629 kilometreye çıkarıldığını belirten Doyuran, Türkiye'nin en yüksek kapasiteli istasyonu olan 'Nilüferköy' istasyonunun da nisan ayında açılabileceğini, yeni tesisin Mudanya istasyonuyla birlikte 11 milyon TL'ye mal olduğunu söyledi.

2010 yılı için koydukları hedefleri de açıklayan Genel Müdür Hasan Erbil Doyuran, yeni yılda toplam 5.5 milyon TL'lik şebeke yatırımı yapmayı, ihbarlara ortalama ulaşım süresini ise 11 dakikanın altına çekmeyi planladıklarını ifade etti. 2010'da 16 bin tane yeni abone hedeflediklerini, toplam abone sayısını ise 700 bine ulaştırmak istediklerini anlatan Doyuran, yeni gaz kullanıcı sayısını 26 bin, toplamda ise 550 bin olarak belirlediklerini dile getirdi. Düzenleyecekleri kampanyalarla bu rakamı aşabileceklerini de vurgulayan Doyuran, 2010 yılında 1.5 milyon metreküp gaz dağıtımı yapmayı düşündüklerini de açıkladı.

Güvenli doğalgaz kullanımı için cihazların yıllık bakımlarının yapılmasını isteyen Doyuran, bacalı cihazın bulunduğu ortamda mutlaka havalandırma menfezinin de olmasını tavsiye etti. Türkiye'nin olumsuz durumlar için bulundurduğu depolama tesislerinin yeterli olmadığını da kaydeden Doyuran, şöyle konuştu:

"Silivri'de 1 milyar metreküp kapasiteli bir depolama sistemi var. Marmara Ereğli ve İzmir, Aliağa tesisleri de depolama için kullanılabiliyor. Bu tesisler elbette yeterli değil. BOTAŞ'ın bu konuda çalışmaları var. Silivri'deki deponun genişletilmesi için çalışılıyor. Öte yandan BOTAŞ ve özel sektör tarafından Tuz Gölü'nde depolama tesisi için yürütülen çalışmalar var. İhtiyaç arttıkça mutlaka yeni tesisler de yapılacaktır."

ÖMER KIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber