6 şeker fabrikası özelleştirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 11:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Rekabet Kurulu, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait Kastamonu, Çorum, Çarşamba, Kırşehir, Turhal ve Yozgat Şeker Fabrikalarının bir bütün halinde "varlık satışı" yöntemiyle özelleştirilmesi işlemine izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulunun 21 Ocak 2010 tarihli kararları, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre Kurul, Turkcell İletişim Hizm. A.Ş. işbirliği ile Coca-Cola Satış Dağıtım A.Ş. tarafından uygulanan "2 kapakla 250 kontör" kampanyası ve Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti. tarafından uygulanan "Her Kapakta 100 kontör" kampanyası yoluyla hakim durumun kötüye kullanıldığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, iddialara ilişkin olarak 4054 sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına, geçici tedbir talebinin ve şikayetin reddine karar verdi.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait Kastamonu, Çorum, Çarşamba, Kırşehir, Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarının (Portföy C) bir bütün halinde "varlık satışı" yöntemiyle özelleştirilmesi işlemine ilişkin yapılan inceleme sonucunda, söz konusu şeker fabrikalarının bir bütün halinde varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında söz konusu hisselerin ilk üç teklif sahibi Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş. veya Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu veya Yıldırım Holding A.Ş. tarafından devralınması işleminin, 4054 sayılı "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun"un 7. maddesi ve 1998/4 sayılı "Özelleştirme Yoluyla Devralmaların Hukuki Geçerlilik Kazanabilmeleri İçin Rekabet Kurumuna Yapılacak Ön Bildirimlerde ve İzin Başvurularında Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" kapsamında izne tabi olduğu hatırlatıldı.

Kurul, adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda aynı Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmadığına, bu nedenle bildirim konusu işleme izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Ancak, Kurul özelleştirmeye konu şeker fabrikalarının Kuzey Anadolu Ş eker Fabrikaları Ortak Girişim Grubuna devredilmesi halinde, Ortak Girişim Beyannamesinde kurulacağı belirtilen şirkette ortak girişimin üyelerinin en az yüzde 51'ine sahip olacağını belirttikleri hisseleri dışındaki hisselerin tamamına veya bir kısmına Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sahip olması halinde, bu işlem için Rekabet Kuruluna izin başvurusunda bulunulması şartının getirilmesini kararlaştırdı.

Manavgat Fırın İşletmeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğ inin Manavgat'ta ekmek fiyatlarının 50 kuruştan 75 kuruşa çıkarılması yönünde karar alması sonucu ekmek fiyatının yükseltildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, teşebbüs birliği niteliğindeki derneğin bazı uygulamaları ile üyelerinin satış fiyatını belirlemeye çalışmasının 4054 sayılı Kanunun 4. maddesini ihlal edebilecek nitelikte olduğuna işaret edildi.

Uygulamanın boyutları, ilgili pazarın yapısı, söz konusu teşebbüs birliğinin pazardaki gücü ve pazardaki rekabetin ortadan kalkmamış olması gibi unsurlar göz önünde bulundurulduğunda pazardaki rekabetçi yapıda etkisinin kısıtlı olması nedeniyle soruşturma açılmasına gerek bulunmadığına karar veren Kurul, üyelerinin satış fiyatını belirlemeye yönelik uygulamalarının ihlal teş kil edebilecek nitelikte olması nedeniyle, bu uygulamaların sona erdirilmesini teminen Manavgat Fırın İşletmeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine görüş yazısı gönderilmesi hususunda Başkanlığın görevlendirilmesine karar verdi.

Yıldız Holding A.Ş ve Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. arasında bir ortak girişim şirketi kurulması işlemine izin veya menfi tespit belgesi verilmesi ya da muafiyet tanınması talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda da bildirim konusu işlemin, Kanunun ilgili maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 1997/1 sayılı 'Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ'in 2. maddesi kapsamında bir ortak girişim işlemi olmadığı tespit edildi.

Söz konusu ortak girişim anlaşmasının taraflar arasındaki rekabeti sınırlayan amaç ya da etki taşıması nedeniyle işleme menfi tespit belgesi verilmesinin mümkün olmadığına, bununla birlikte söz konusu işleme, Kanunun ilgili maddesinde öngörülen şartların tamamını karşılaması nedeniyle bireysel muafiyet tanınmasına karar verildi.

Kayalar Meffert Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin sermayesinin yüzde 50'sini oluşturan hisselerin, Kayalar Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Zafer Kayalar tarafından devralınması ile Turkent Gıda ve Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş'nin yüzde 50 oranındaki hissesinin Eksen Holding A.Ş, Ali Baran Süzer, Sami Çakır ve Kemal Yılmaz tarafından devralınması işlemlerine, Rekabet Kanununun ilgili maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verildi.

Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem. Hay. San. ve Tic. A.Ş'nin Karadeniz İtimat Koll. Şti'nden "Köytür Piliç" markasını ve ilişkili diğer markaları devralması işleminin tarafların aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer almalar ı nedeniyle 4054 sayılı Kanunun 7. maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğ kapsamında olmadığı kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber