Doğu Anadolu'da yollar kara teslim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi nedeniyle bin 261 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kar yağışının ardından etkili olan tipi, bölgede ulaşımı olumsuz etkiledi.

Kar ve tipi yüzünden Erzurum'da 540, Bingöl'de 218, Muş'ta 200, Tunceli'de 218, Ardahan'da 69 ve Iğdır'da 16 olmak üzere toplam bin 261 köy yolu ulaşıma kapandı.

Köy yollarının ulaşıma açılması için başlatılan çalışmalar zaman zaman etkisini artıran tipiye rağmen aralıksız sürüyor.

Yolu ulaşıma kapanan köylerde özellikle acil hasta nakillerinde sıkıntı yaşanıyor.

Erzurum'da son 24 saat içerisinde yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan köylerde durumu ağır olan 10 hasta, İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından kar üstü araçlarla hastanelere yetiştirildi.

Öte yandan, bölgedeki Kağızman-Tuzluca ayrımı-Cumaçay, Sarıkamış-Karaurgan ayrımı-Gaziler, Karayazı-Göksu, Göle-Kars, Köprüköy-Hacıömer-Hınıs ve Ardahan-Şavşat ve Posof-Damal karayollarında kar ve tipi yüzünden ulaşım sağlanamıyor.

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekiplerinin kapalı yolların ulaşıma açılması için başlattığı çalışmalar devam ediyor.

Karayollarında zaman zaman mahsur kalan araçlar olduğunu belirten yetkililer, son 24 saat içinde kara saplanması sonucu mahsur kalan 11 aracın kurtarıldığını bildirdi.

Kent merkezlerinde ise belediye ekipleri cadde ve sokaklarda iş makineleriyle kar temizliği çalışması yapıyor. İş makineleriyle kaldırım ve yollardan toplanan kar birikintisi, kamyonlarla şehir dışına taşınıyor.

Doğu Karadeniz de donuyor

Doğu Karadeniz'de soğuk hava ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Trabzon'da 476, Artvin'de 177, Bayburt'ta 83, Gümüşhane'de 115, Giresun'da 413 ve Rize'de 265 olmak üzere toplam bin 529 köy ile ulaşım sağlanamıyor.

İl özel idare müdürlüklerinin ekipleri, iş makineleriyle söz konusu yolların açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sivas ile bağlantısını sağlayan Giresun-Dereli-Şebinkarahisar karayolu 2 bin 220 rakımlı Eğribel Geçidi'nde dün sabah saatlerinde kapanan yolda ulaşım halen sağlanamıyor.

Gümüşhane-Trabzon kara yolu Zigana Dağı geçidinde, Gümüşhane-Erzincan kara yolu Pöske Dağı geçidinde, Gümüşhane-Bayburt kara yolu Vauk Dağı Geçidi'nde yer yer buzlanmaların olduğu bildirildi.

Ayrıca, karın, enerji nakil hatları ve direklere zarar vermesi nedeniyle Giresun'un Bulancak, Çanakçı, Espiye, Görele, Keşap ve Yağlıdere ilçelerine bağlı 10 belde ile il genelindeki toplam 294 köye, Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesi ile 10 köye elektrik verilemiyor.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki turizm merkezi Ayder Yaylası'nda ise kar kalınlığının 1 metrenin üzerine çıktığı belirtildi.

Hava sıcaklıkları düşecek

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlünden alınan bilgiye göre, Sibirya üzerinden gelen yüksek basıncın etkisi altına giren bölgede, kar yağışının etkisini yitirmesinin ardından dondurucu soğuk hava etkili olmaya başladı.

Bölge illerinde gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 15, Ardahan'da 12, Kars ve Ağrı'da 10, Erzincan'da 8 ve Iğdır'da 3 derece olarak kaydedildi.

Günün en yüksek hava sıcaklığının da Erzurum'da eksi 5, Ardahan'da eksi 2, Kars ve Ağrı'da eksi 1, Erzincan'da 0 ve Iğdır'da 6 derece olması bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, hava sıcaklıklarında 4-5 derecelik bir düşüş olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber