Soğuk hava sebze, meyve balık fiyatını artırdı

Haber Giriş : 27 Ocak 2010 15:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'da etkili olan kar yağışı ve dondurucu soğuklar, pazarcıları perişan etti. Soğuklarda tezgah açamayan pazarcılar, donan sebze ve meyvelerin zararını çıkarmak için fiyatları yüzde 50 oranında artırdı.

İstanbul'u etkisi altına alan dondurucu soğuklar, en fazla pazarcıları etkiledi. Kar yağışı nedeniyle tezgah açamayan pazarcılar, sebze ve meyvelerin donması ile büyük zarara uğradı. Zararı kapatmaya çalışan esnaflar donan sebzeleri atmak zorunda kalırken, tezgaha koydukları taze sebzelere ise zam yaptı.

Geçtiğimiz hafta 1 liraya satılan maydanoz 1.5 lira, 1 liradan satılan ıspanak ise 2 liraya yükseldi.

Nihat Dereli isimli bir pazarcı soğukların en çok kendilerini etkilediğini belirterek, "Elimizde kalan malları çöpe atıyoruz. Fasulye, marul, turplar dondu. Son bir haftada 2.500 lira zararım var" dedi.

Hasan Ilgın ise çok büyük zararı olduğunu ifade ederek, "Zaten soğuk hava nedeniyle pazara çıkamıyoruz. Çıksak da vatandaş gelmiyor. Mallarımız dondu, bu da fiyatlara yansıdı" şeklinde konuştu.

Ucuz olduğu için semt pazarlarını tercih eden vatandaşlar ise fiyatların zamlara rağmen yine de uygun olduğunu söyledi.

BALIK FİYATLARI Karadeniz'de 3 gündür etkili olan kar, fırtına ve soğuk hava nedeniyle balık tezgahlarının çoğu boş kalırken, Giresun'da satışa sunulan balık fiyatlarında artış yaşandı.

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de son 3 gündür yaşanan olumsuz hava şartlarının balık avını, dolayısıyla balık satışını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kar, fırtına ve soğuk hava öncesi balıkçı manav ve tezgahlarında kilosu ortalama 5 liradan satılan hamsinin fiyatının 10 liraya kadar çıktığı ifade eden Necipoğlu, ''Olumsuz hava şartları balık avını etkiledi. Bu nedenle çoğu balık tezgahı boş kaldı. Balık az avlandığı için de fiyatında büyük oranda artış yaşandı. Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte bol balık balık avlanmasını ve dolayısıyla fiyatların normale düşmesini beklemekteyiz'' dedi.

Giresun'da balıkçı manav ve tezgahlarında hamsinin kilosu 10 lira, daha önce 8 liradan satılan çiftlik balıklarından çupra, levrek ve somun ise 10 ile 12 lirada arasında değişen fiyattan satılıyor.

AA - İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber