'Diğer ölçüler yalan' diyen Başbakan, hesabı ekmek ve yağ ile yaptı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Ocak 2010 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomideki iyileşmeyi mutfak harcamasıyla kıyaslayan Erdoğan annelere seslendi: "7 yıl önce asgari ücretle kaç yumurta, ekmek, ne kadar un, yağ alıyordun. Bugünle karşılaştır. Asıl ölçü bu, diğerlerinin hepsi yalan"

Başbakan Tayyip Erdoğan, yılın ilk Ulusa Sesleniş konuşmasında "2010 içinde dünyada yaşanabilecek her türlü gelişmeyi yakından takip ederek, reel sektörümüzü desteklemeyi sürdüreceğiz'' dedi. Türkiye'nin, dünyada bu krizi en az hasarla atlatan ülkeler arasında olduğunu ifade eden Erdoğan ekonomideki iyileşmeyi mutfak harcaması ile değerlendirdi ve annelere seslendi: "Anneler; 7 yıl önce asgari ücretle evine kaç yumurta, ekmek, ne kadar peynir, un, yağ, pirinç alıyordun. Bugünle karşılaştır. Çok daha fazlasını bugün alıyorsun. Asıl ölçü bu, diğerleri hepsi yalan."

'POPÜLİZM YAPMAYACAĞIZ'

Hükümet olarak, göreve ilk geldikleri günden bu yana çalışan kesimleri enflasyona ezdirmemek için azami hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Erdoğan, "İnşallah hiçbir çalışanımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Sağlam gideceğiz ama sürekli üstüne koyarak gideceğiz" dedi. Emekli ücretlerine zammın maliyetinin 3.4 milyar lira olduğunu anımsatan Erdoğan "Popülist davranarak paraları dağıtırsak bedeli ağır olur" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, ekonomik gelişmelere yönelik şu mesajları verdi:

REEL SEKTÖRE DESTEK: Türkiye, dünyada krizi en az hasarla atlatan ülkeler arasında. Yine de sektörde bu olumsuz küresel şartların etkilerini hissettik. Bu yılda reel sektörümüze destek olmaya devam edeceğiz.

ESNAFIN YANINDAYIZ: Esnafa verilecek düşük faizli kredi tutarı yüzde 42.5 artırılarak, 392 milyon lira oldu. İşverenin ödediği sosyal güvenlik priminden yaptığımız 5 puanlık indirim için 2010 bütçesinde yaklaşık 4 milyar liralık ödenek öngördük. Yatırımı ve istihdamı teşvik etmek için bu yıl 720 milyon lira kaynak ayrıldı. İhracat destekleri için Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na 604 milyon lira tahsis ettik.

ANNELERE SESLENDİ: Ne olur, anneler; 7 yıl önce asgari ücretle evine kaç tane yumurta, ekmek, ne kadar beyaz peynir, un, yağ, pirinç alıyordun, aynı aldığın ürünle bugünkünü karşılaştır. Göreceksin ki hemen hemen tamamında çok daha fazlasını bugün alıyorsun. Asıl ölçü bu, diğerlerinin hepsi yalan.

GAP'A ÖNCELİK: GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik vermek kaydıyla 2009'da 3.3 milyar lira tutarında bir kaynak yatırıma dönüştürülecek. Proje kapsamında ayırdığımız kaynak tutarı böylece 4 milyar lirayı buluyor.

'EMEKLİ İÇİN İMKÂNLARI ZORLADIK'

EMEKLİLERE ZAM: Çalışan kesimleri enflasyona ezdirmemek için azami hassasiyet gösterdik. Bu yılın başında 7 milyonu 327 bin 800 emeklimizin aylığını günün şartlarına göre yeniden belirledik. Yılın ilk 6 ayı için en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı da yüzde 4.5 arttı. Bu sürede en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak. Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74 lira, en çok 172 lira artış yapıyoruz.

MALİYET 3.4 MİLYAR: Bu iyileştirmelerin kamuya yıllık ek maliyeti 3 milyar 42 milyon lira gibi ciddi ve önemli bir rakam. İmkânlarımızı sonuna kadar zorladık. Biz elbette bundan çok daha iyisini çalışanlarımıza, emeklilerimize verelim istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber