EMASYA protokolü bugün itibariyle yürürlükten kaldırıldı

Haber Giriş : 04 Şubat 2010 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1997 yılında Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan ve askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolü, bugun itibarıyla yürürlükten kaldırıldı.

Atalay: Emasya Protokolü Kaldırıldı

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda "EMASYA" olarak bilinen protokolün yürürlükten kaldırıldığını bildirdi.

Bakan Atalay, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan ve ismi "Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol" olan, ancak kamuoyunda "EMASYA" olarak bilenen protokolün bugün yürürlükten kaldırıldığını kaydetti.

Atalay, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşme yaptığını belirterek, "Bunun ortak imza ile yine yürürlükten kaldırılmasını kararlaştırmıştık" dedi.

Beşir Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız bir araya geldiler. Bugün ortak imzayla yürürlükten kaldırdılar. Bildiğiniz gibi protokolü 1997 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı ile İçişleri Bakanlığının o zaman ki Müsteşarı imzalamıştı. Şimdi de yine aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Sayın Korgeneral Mehmet Eröz ile bakanlığımız Müsteşarı Sayın Osman Güneş imzalayarak tutanağı yürürlükten kaldırmış oldular."

EMASYA NEDİR?

Açılımı Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü olan EMASYA İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay arasında 1997'de imzalandı. Protokol gereği kurulan EMASYA birliklerine, valilik talep etmese de, kendi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi verilmişti.

Bu gibi durumlarda EMASYA birlikleri, diğer kolluk kuvvetlerini yanına alabiliyor.

Özel olarak tahsisi edilmiş EMASYA birlikleri yoktur ve Türk Silahlı Kuvvetleri EMASYA birlikleri olarak ikiz görevli olarak kullanılıyor.

AA - İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber