TBMM'nin 2 aylık çalışma takvimi belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2010 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunun, şubat ve mart aylarındaki çalışma takvimi belirlendi.

AK Parti, Danışma Kurulunda anlaşma sağlanamaması üzerine, grup önerisini TBMM Genel Kuruluna getirdi.

Kabul edilen öneriye göre, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ'ın, Anayasa değişikliklerinin halkoylamasına sunulma süresini 60 güne indiren kanun teklifi, gündemin ön sırasına alındı.

Genel Kurul; 9, 16, 23 Şubat ile 2, 9, 16, 23, 30 Mart 2010 Salı günkü birleşimlerde 15.00-20.00; 10, 11, 17, 18, 24, 25 Şubat ile 3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31 Mart 2010 Çarşamba ve Perşembe günkü birleşimlerinde 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

TBMM Genel Kurulunda, Şubat ve Mart ayları boyunca salı günü bir saat sözlü sorular, ardından gündemdeki tasarı ve teklifler görüşülecek, diğer denetim konuları görüşülmeyecek. Çarşamba günkü birleşimlerde ise sözlü sorular ela alınmayacak.

-KADIRILAN EMASYA PROTOKOLÜ-

AK Parti önerisinin aleyhinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, kaldırılan EMASYA Protokolüne değindi.

Milli Savunma Bakanlığının, 2004'te yönelttiği EMASYA protokolü ile ilgili soru önergesine, ''TSK'nın, EMASYA görevlerinde kullanılması, Anayasa, yasa ve yerleşik uygulamalara uygundur'' yanıtını verdiğini ifade eden Özyürek, ''Protokol, 1997'de imzalandı. AKP 2002'den beri iktidarda. Başbakan geçen gün, 'EMASYA protokolünü kaldıracağız' dedi. Peki 2004'te 'olur' diyordunuz da şimdi neden 'olmaz' diyorsunuz?'' dedi.

Mustafa Özyürek, mülki irade amirlerinin vesayeti olmadan askerlerin toplumsal olaylara müdahale etmesinin sözkonusu olmadığını belirterek, ''Böyle olmasına rağmen, verilmek istenen mesaj şu: 'Biz askeri vesayete karşıyız. Onun için protokolü de milli siyaset belgesini de kaldırıyoruz.' Tamam bunları yapın ama davul zurnayla değil. Böyle yapılıyor çünkü, bununla Türkiye'nin gerçek gündemi; yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk saklanmak isteniyor'' diye konuştu.

-''POLİSLER KİMİ KİMDEN KORUYOR?''-

Önerinin aleyhinde konuşan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da TBMM Genel Kurulunda geçen salı günü yaşanan kavgalı oturuma değinerek, BDP'li milletvekillerine hakaret ettiğini iddia ettiği MHP ve AK Parti'li milletvekillerinin özür dilemesini istedi.

Kavganın yaşandığı sırada bazı korumaların Genel Kurula girmeye çalışmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Sakık, ''Buradan Parlamentoya ve Meclis Başkanına sesleniyorum: Buradaki silahlı güçlerin tümünü çekin. Burası bir kuşatma yeri değil. Dışarıda asker ve polis, içeride polis, herkesin sırtında silahlar. Avrupa'da hiç bir Parlamentoda bunu göremezsiniz. Polisler, bu silahlar, kimi kimden koruyor? Tüm grupların, Başkanlık Divanının bu konuda uzlaşı sağlaması gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Sakık, bu işlerin yumrukları masaya vurarak olmayacağını ifade ederek, ''Zaman zaman üzerindeki üniformayla apoletlerle halka gözdağı verenler şunu çok iyi bilsinler; Türkiye artık o Türkiye değil. Biz geçmişte çok acı bedeller ödeyerek geldik'' dedi.

CHP'nin, esnaf ve sanatkarların sorunlarına ilişkin araştırma önergelerinin bugün görüşülmesi önerisi ise kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra, Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin kanun tasarının görüşülmesine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber