Özel güvenlikçilere sertifika şartı

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Özel güvenlikle ilgili düzenlemeler 27 Mart'ta yürürlüğe girecek.Bu tarihten itibaren sonra başlayacak denetimlerde firmalara para ve iş yeri kapatma cezası verilecek.

Özel güvenlikle ilgili yeni düzenlemeler 27 martta yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra denetimler başlayacak ve sertifikası olmayan güvenlik elemanı çalıştıranlara para ve işyeri kapatma cezası verilecek.

Özel güvenlik elemanlarının sayısının her geçen gün artıyor. Yapılan son tespitlere göre Türkiye'de polis sayısı kadar özel güvenlik elemanı bulunuyor.

Bu sektörün yıllık ekonomik büyüklüğü yaklaşık 1 milyar euro (1 milyar 800 bin YTL). Ticaret Odası kayıtlarına göre Türkiye'de bin 700 özel güvenlik şirketi var ancak şirketlere bağlı elemanların çoğu eğitimsiz.

Güvenlik elemanı olmak için 'eğitim' şart

Yeni çıkarılan Özel Güvenlik Hizmetleri Yasası'na göre, özel güvenlik elemanı olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekiyor.

Denetimler başlayacak

Yasanın yürürlüğe gireceği 27 mart tarihinden itibaren denetimler başlayacak. Sertifikası bulunmayan güvenlik elemanı çalıştıranlara para ve işyeri kapatma cezası uygulanacak. Bu yasanın, sektördeki firmaların yaklaşık yüzde 70'inin kapanmasına yol açacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri de yeni yasaya uyum için 27 mart tarihinin en az dokuz ay uzatılmasını istiyor.

Dershanelerden 'özel güvenlik' kursları

Bazı dershaneler, üniversite ve liselere hazırlık kurslarının yanında Özel Güvenlik Sınavı'na hazırlık kursları da açtı. 120 saatlik eğitim programının 30 saatini ise silahlı eğitim alıyor. Eğitim için 73 şirket izin aldı. Dershaneler de dolup taşıyor.

Talep yoğun

Öğrenciler arasınfa uzun yıllardır özel güvenlikçi olarak çalışanların yanısıra gençler de var. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı da ilk sınavı 27 ocakta yaptı. Bin 611 kişinin katıldığı sınavın sonuçları ise henüz açıklanmadı. Emniyet bu sınavı her ay yapmayı planlıyor.

TNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber