Danıştay'da göreve başlayan hakim tansiyon ve fıtık hastası oluyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Şubat 2010 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRAN PAKKAN İstanbul

g Araştırmaya göre yargı mensupları Danıştay'da göreve başlamalarından sonra fıtık, tansiyon ve strese bağlı diğer hastalıklara yakalanıyor

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Danıştay'da görev yapan 145 üye, yargıç ve savcıya yönelik yaptığı ?Yargıda Çalışma Koşulları? başlıklı araştırmasıyla yargının işleyişine yönelik çarpıcı gerçekleri ortaya koydu.

Danıştay'da görevli yargı mensupları, kurumda çalışmaya başladıktan sonra fıtık, tansiyon ve strese bağlı diğer hastalıklara yakalandıklarını, hafta sonları ve günde 12 saati aşan çalışma tempoları olduğunu söyledi.

Araştırmaya 26'sı Danıştay Daire Başkanı ve üyesi, 12'si Danıştay savcısı, 5'i kıdemli tetkik hâkimi, 92'si Danıştay tetkik hâkimi olmak üzere 145 yargı mensubu katıldı. Araştırmada çalışma koşullarının sağlık açısından taşıdığı riskler, çalışma süresinin yoğunluğu, çalışma ortamı gibi konularda 45 soru soruldu.

Mesleğim yüksek riskli

Katılımcıların yüzde 48'ini kadınlar, yüzde 52'sini erkekler oluştururken, yargıç ve savcıların yüksek lisans ya da doktora yapma oranı yüzde 35 olduğu görüldü. Danıştay mensuplarının yüzde 86'sı bir yabancı dil bilmediğini ifade etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 90'ından fazlası mesleklerinin sağlıkları açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Yüzde 52'si mesleklerinin sağlıkları açısından orta, yüzde 40'ı ise yüksek düzeyde risk oluşturduğunu söyledi. İşini en riskli gören grubu ise tetkik hâkimleri oluşturdu.

Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 68'i Danıştay'da çalışmaya başladıktan sonra hastalık tanısını aldıklarını söyledi.

Yanıtlara göre, en sık görülen hastalıklar arasında bel fıtığı, boyun ağrısı, görme bozukluğu, strese bağlı hastalıklar, hipertansiyon, alerji ve cilt problemleri ile migren başta geldi.

Bunların yanında halsizlik, yorgunluk, uyku düzensizliği, guatr, depresyon, kan dolaşımı ve sindirim sistemi bozukluğu ve kilo fazlalığı gibi sağlık sorunları da belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber