Doktorlar aile hekimliği dersi alıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2010 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da görev yapacak aile hekimleri eğitim almaya başladı. 600'e yakın aile hekiminin görev yapacağı kentte bin 80 doktor eğitim almak için başvurdu. Bu yıl sonunda başlayacak uygulama ile gerektiğinde doktor hastanın ayağına kadar gidecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu yılsonunda 41 ilde daha aile hekimliğine geçilerek uygulamanın tüm yurda yayılacağını genelgeyle duyurdu. İlk olarak 2005'te Düzce'de pilot uygulama olarak başlatılan aile hekimliği halen 40 ilde hayata geçirildi. Antalya'da ise aile hekimliğine bu yıl 13 Aralık'ta geçilecek. Bu çerçevede geçtiğimiz ekim ayında aile hekimi olmak için başvuran doktorlar kurum içi eğitime alındı. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği program çerçevesinde devam eden eğitimler 6 tam iş günü sürüyor. Eğitimlerin sonunda başarılı olan doktorlara aile hekimliği sertifikası verilecek.

Konu hakkında bilgi veren Antalya Sağlık İl Müdürü Dr. İbrahim Çetin, aile hekimi olacak doktorların eğitimlerinin haziran sonunda tamamlanmasını planladıklarını söyledi. Aile hekimliğine geçiş takviminin de eğitimlere göre planlandığını anlatan Çetin, "Eğitimler bittikten sonra yerlerin belirlenmesi ve 3 aylık bekleme süresi var. Aile hekimliğine geçiş tarihi ekim sonu kasım başına geliyordu, biz ihtiyaten aralığa aldık." dedi.

Eğitimlerin devam ettiğini anlatan İbrahim Çetin, "İsteyen her hekim bu eğitimi alabiliyor. Özel ya da kamuda çalışan hekim ayrımı yok. Bir dönemde yaklaşık 60, bir ayda 180 hekim eğitiyoruz. Şu an doktorların 6'ncı dönem eğitimleri bitti. 360 aile hekimi eğittik. Eğitimler sonunda 569 ya da 575 aile hekimimiz olacak." diye konuştu.

Dr. İbrahim Çetin, Antalya'daki aile hekimi sayısının net olmamasını şu sözlerle açıkladı: "Şu an nüfus taraması yapıyoruz. Neticeler çıkınca aile hekimi sayısı da belli olacak. Son sayımın ardından nüfus değişikliği olduğu için sayının güncellenmesi gerekiyor. Biz, her 3 bin 300 nüfusa bir aile hekimi tasarladık. Sayıyı ona göre hesap edeceğiz."

Doktorların aile hekimliğine ilgisinin çok iyi olduğunu dile getiren Çetin, "Herkes bir an önce aile hekimliğine geçilmesini istiyor. Talep fazla oldu. Başarılı olanlar puanına göre yerleşecek. Her yıl doktorlar bir hizmet puanı alır. Yerleştirmelerde gösterge o. Şu an aile hekimliği eğitimi için bin 80 doktor başvurdu. Bunların yarısı aile hekimi olmayı başaracak." şeklinde konuştu.

Sistem uygulanmaya başladıktan sonra her hekimin kendisine kayıtlı aileye bakacağını ifade eden Çetin, "Hekimler o ailenin her şeyiyle ilgilenecek. O kişilerin sağlık sorumlusu aile hekimi olacak. Kişi köydeyse yerinde mobil hizmet verecek. Hekim ailenin bütün sağlık sorunlarını, ihtiyaçlarını bilecek. Takip edecek ve sonuçlandırmaya çalışacak." diye konuştu.

Aile hekimliği uygulamasında sevk zinciri zorunlu olmayacak. İsteyen hasta aile hekimine danışmadan hastaneye gidebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber