?Başörtüsünü yasaklayan kanun yok'

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ferman Demirkol, üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının ?kanunsuz' olduğunu anlatan bir kitap yazdı.

İÜ'de başörtüsü yasağını şiddetle uygulayan eski rektör Kemal Alemdaroğlu'nun yanında yer alan Demirkol'un kitabı ?Türkiye'de Yasama Fonksiyonunun Gaspı' adını taşıyor. Kitapta, üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan Yükseköğretim Kurulu Kanunu'nun ek 17'nci maddesinin yürürlükte olduğu ve bu konu için yeni bir yasa hazırlamanın lüzumsuz olduğu anlatılıyor. Söz konusu kanunda yer alan ?Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak şartıyla üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir.? ifadesinin, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmediğinin altı çiziliyor. Başörtüsüne tanınan özgürlüğün, ilgili kanunun iptalini isteyen dönemin Anayasa Mahkemesi üyesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in karşı oy yazısında görüldüğü belirtilirken, ?yönetmelik ve senato kararları' gibi yöntemlerle yasanın çiğnendiğine dikkat çekiliyor.

Zaman'ın sorularını cevaplayan Ferman Demirkol, başörtüsüne serbestlik getiren kanuna rağmen yasak koyan üniversitelerin suç işlediğini iddia etti. Demirkol, yasağın 28 Şubat sürecinde fiili bir zorlamayla konulduğunu kaydetti. ?Hiçbir senato kararı, yönetmelik, kanun üzerinde değildir. Bu düşünce sakattır.? diyen Demirkol, yasama fonksiyonunun gasp edildiğini söyledi. Gaspın ?yürütme ve yargı' tarafından yapıldığını savunan Demirkol, şöyle devam etti: ?Yasa yürürlükte olmasına rağmen mahkemeler dikkate almıyor. Hükümetin, savcıları harekete geçirmesi lazım. Savcılar, rektörler, YÖK başkanı ve üyeleri hakkında takibat başlatmalı. Çünkü görevlerini yapmıyor, kötüye kullanıyorlar. En başta rektörler ve YÖK suçludur.?

Kamuoyunda sanki başörtüsünü yasaklayan bir kanun varmış gibi tartışma yapıldığını söyleyen Demirkol, ?Bu işe karşı çıkanlar pozitif hukuka dayanmıyor. Bu konuda özgürlüklerin kısıtlanması düşünülemez. Kanun yürürlüktedir ve başörtüsü yasal olarak serbesttir. Hükümetin bahane aramasına gerek yok. Savcıları göreve davet etmesi gerekir.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber