Erdoğan: Yoksul-Zengin makası açılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Küreselleşme çağında, özellikle sermayenin çok hızlı bir dolaşım gücüne sahip olduğu, bilgi teknolojilerinin bu kadar ileri bir noktaya ulaştığı böyle bir asırda, yoksullarla zenginler arasındaki makasın açılıyor olması hiç kuşkusuz tehlikelidir" dedi.

Erdoğan, Madrid'de Ritz Calton Otel'de Nueva Economıa Forum'u tarafından düzenlenen, "Türkiye-İspanya: Barış, İstikrar ve Refah İçin Ortak Vizyon" konulu konferansta yaptığı konuşmada, aralarında çok sayıda ortak payda bulunan iki ülkenin, zaman içinde yeterince işbirliği içinde olmadıklarını da üzülerek müşahede ettiklerine söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Karşılıklı ticaret hacmimiz 6,6 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. İnanıyorum ki krizin etkileri zayıfladıkça ticaret performansımız eski seviyesine dönecek ve hatta bunu da aşacaktır. Çünkü çıktığımız bir seviye var, bunun altında kalmamız mümkün değildir.

2010 yılında Türkiye ekonomisinin büyüme hedefini yüzde 3,5 olarak anımsatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Başta IMF ve OECD olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş, Türkiye için bu oranın çok daha üzerinde büyüme tahmininde bulunuyorlar. 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyecek ekonomileri arasında yer alacağı da yine bu uluslararası kuruluşlar tarafından ifade ediliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da yine olumlu gelişmeleri teyit ediyorlar. Krizin başladığı Ekim 2008'den bugüne kadar dünyada 40'tan fazla ülkenin kredi notu defalarca aşağı çekildi. Türkiye ise, kredi notu artırılan istisna ülkeler arasında yer aldı. En son önceki gün Standart and Poors Türkiye;nin kredi notunu yükseltti. Onun öncesinde de JCR, Fitch ve Moodys kredi notumuzu artırmıştı.

MAKAS AÇILIYOR

Başbakan Erdoğan, ekonomik krizin Türkiye'de olduğu gibi İspanya'da da özellikle istihdam üzerinde son derece olumsuz yansımaları olduğunu izlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ancak burada bir hatırlatma yapmakta fayda görüyorum. Biz, Türkiye olarak, üyesi olduğumuz G-20 platformunda, küresel kriz sürecinde katkımızı verdik ve önerilerimizi dile getirdik. Geçtiğimiz yıl sonunda İstanbul'da gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası toplantılarında da küresel krize dönük eleştirilerimizi dile getirdik. Küresel finans krizinin aslında bir sürpriz olmadığını, öncü sinyaller vererek yaklaştığını görmek durumundayız. Başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede sınırsız tüketim ve sınırsız kazanma hırsı, krizi tetikleyen esas nedenler arasında yer alıyor.

Kuzey ile güney arasındaki uçurumun gittikçe derinleştiğini, makasın her gün açıldığını görüyoruz. Bu krizden hepimizin çıkarması gereken çok önemli sosyal, ahlaki ve siyasi dersler vardır. Küreselleşme çağında, özellikle sermayenin çok hızlı bir dolaşım gücüne sahip olduğu, bilgi teknolojilerinin bu kadar ileri bir noktaya ulaştığı böyle bir asırda, yoksullarla zenginler arasındaki makasın açılıyor olması hiç kuşkusuz tehlikelidir. Asya ve Afrika'daki birçok ülkede milyarlarca insan açlık sınırında yaşam mücadelesi verirken, aynı insanlar televizyonlarında gelişmiş ülkelerin sahip olduğu lüksü izliyorlar. Hiç kuşkusuz bu durum, yoksul ülkelerde umutsuzluğu ve karamsarlığı daha da artırıyor ve ölümü göze alarak göçler yaşanıyor, suç oranları hızla artıyor, en önemlisi de terör küresel bir boyut kazanmaya başlıyor. Güvensiz finans yöntemlerinin piyasayı kirletmesi de küresel boyutta krizlerin yaşanılmasını kaçınılmaz hale getiriyor.

Takdir edersiniz ki böyle bir sistemin sürdürülebilir olma şansı yoktur. Böyle bir sistemin bir noktada tıkanacağı ve artık çözüm üretemeyeceği aşikardır. Nitekim, yaşamakta olduğumuz küresel kriz, alınan tedbirler sayesinde nispeten ucuz atlatılmıştır. Ama sistem bu şekilde sürdüğü müddetçe daha ağır bedellerin ödenmesi mukadder olabilir. Esasen, ekonomide yaşanan bu sıkıntılar, uluslararası siyasetten bağımsız da değildir. Dünyamızı sadece küresel ekonomik krizler değil, onlarla birlikte başka küresel sorunlar da tehdit ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber