Eczanelerden sonra hastanelerde felç

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mart 2010 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmi ve özel hastanelerde muayneler yapılamıyor, eczanelerden ilaç alınamıyor. Bilgisayar sistemindeki program yenileme çalışması sağlığı felç etti.

Türkiye genelinde resmi ve özel hastaneler ile eczaneler tam anlamıyla felç oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bilgisayar program yenileme çalışmaları yüzünden Medula Ağı çalışmıyor bu yüzden muayneler yapılamıyor, ilaçlar verilemiyor.

hurriyet'i arayan çok sayıda hasta yaşanan olayı ?büyük rezalet? olarak nitelediler. Konuştuğumuz özel hastane sahipleri ile devlet hastanesi yetkilileri sorunun tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kaynaklandığını söylediler. Hastaneye gelip muayne olamayanlar ilacını yazdırmış olup da ilaç alamayanlar tepkilerini daha çok hastane ve eczacılara yöneltirken ancak bilgi sahibi olduktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na tepkilerini ortaya koyuyorlar.

Bir hastane sahibi ?Bir hasta muayne olamazsa kıyamet kopartılırken dün ve bugün Türkiye genelinde hiçbir hasta muayne olamıyor. Sağlık tam anlamıyla felç olmuş durumda. Sistemde arıza mı var yoksa program mı değişiyor ne yapılacaksa bir an önce yapılsın, insanların hayatı ile oynanıyor? dedi.

HÜRRİYET
SGK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

SİSTEM ÇÖKTÜ HABERLERİNE İLİŞKİN DUYURU

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından bugün çeşitli basın yayın organlarında dile getirilen haberlerde, Sosyal Güvenlik Kurumu sistemlerinde ortaya çıkan arıza nedeniyle sisteme giriş yapılamadığı, hastaların ilacını alamadığı ve sistemin kullanılamaz halde olduğu iddiaları yer almıştır.

Uzun zamandır üzerinde çalışılan İlaç Takip Sistemi (İTS) çalışmaları tamamlanarak, 1.Ocak.2010 tarihinden itibaren tüm ilaçların KAREKODLU olarak üretilmesi/ithal edilmesi, İlaç Takip Sistemine kaydedilmesi ve bu sistem üzerinden satılması zorunlu hale getirilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ilaç ödemelerinin kontrolü, takibi ve muhtemel suiistimallerin önlenebilmesi amacıyla toplum yararına olan KAREKODLU ilaçların kullanımını önemsemekte ve yaygınlaştırılmasını teşvik etmekteyiz.

Ancak, Türk Eczacıları Birliği bugüne kadar İlaç Takip Sistemini desteklediğini belirtmekle birlikte, mevcut mevzuat hükümlerini yok sayarak, bizzat kendi internet sitelerinde Karekodlu ilaçların eczaneler tarafından depolara iadesine dönük yaptığı açıklamalarla uygulamayı engellemeye çalışmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, uygulamanın yaygınlaştırılması amacıyla 1.Mart.2010 tarihinden itibaren İlaç Takip Sistemi ile entegre çalışacak olan MEDULA Eczane Sistemi yenilenerek devreye alınmış, eczacılarımızın tek arayüz ve işlemle Kurumumuz Provizyon Sistemi ve İlaç Takip Sistemi kontrolü yapmaları sağlanmıştır.

Aynı zamanda, tüm ilaç üreticileri/ithalatçıları, depocular ve tüm eczanelerimiz tarafından da desteklenen bu uygulamaya paralel olarak; tedavi sürecinin takibi ve olası suistimallerin engellenmesi amacıyla şimdilik ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarıyla sınırlı kalacak şekilde reçete yazan hekimlerin sistemde kayıtlı olması mecburiyeti getirilmiştir.

Yukarıda sayılan uygulamalar nedeniyle zaman zaman sistemde yavaşlamalar olmakla birlikte, gerekli önlemler alınmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

BAŞKANLIĞI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber