Güvenlik birimleri, Sayıştay Kanunu dışında kalmak istemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2010 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri dahil, güvenlik birimlerinin hiçbirinin, "Sayıştay Kanunu'nun dışında kalalım" diye bir teklifi ve düşüncesinin olmadığını bildirdi.

Büyükkaya, Parlamentoda, gizlilik yönünden, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sayıştay Kanunu Teklifi'ne itirazı bulunduğu" yönündeki soruları yanıtladı. Büyükkaya, Mili Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri dahil, güvenlik birimlerinin hiçbirinin "Sayıştay Kanunu'nun dışında kalalım" diye bir teklifi ve düşüncesinin olmadığını söyledi.

"Bu kamunun malı sonuçta. Bunların denetlenmesi konusunda hiçbirinin bir itirazı yok" diyen Büyükkaya, şunları kaydetti:

"Efendim 'denetlenmesin', 'itiraz ediyorlarmış' gibi sözler yanlış ifadeler. Sadece söyledikleri, ülke ve devletin güvenliği açısından gizlilik gerektiren konular daha farklı nasıl düzenlenebilir, bunların kamuoyuna yansıması, bu raporların düzenleme şekli, denetleme şeklinde düşüncelerini ifade ediyorlar. Bunlar da son derece normal. Bir ülkenin güvenliği tabii ki her şeyin üstündedir. Açıkçası, bir milletvekili olarak, bu ülkenin vatandaşı olan bir Türk olarak, ülkenin güvenliğini her şeyin üzerinde tutarız. Bu ülkenin güvenliği yoksa hepimiz böyle konuşabilir miyiz? Konuşamayız. Onun için gizlilik gerektiren hususların tabii ki nasıl yapılabilir, nasıl düzenlenebilir... Unutmayalım ilk defa bu tip şeyler olacak. Dolayısıyla hassas bir konu. Bu konuda doğru bir karar vermek için elimizden geleni yapıyoruz, her kesimi, herkesi dinliyoruz. Böylece doğru bir karara varmaya çalışıyoruz. Bunu da doğal karşılıyoruz."

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, 'Hükümet denetimi kendi eline almaya çalışıyor' diyor. Böyle bir şey var mı?" sorusu üzerine, Büyü kkaya, "Hasip Kaplan kendi görüşünü söylemiş" dedi.

Büyükkaya, "Denetim konusunda Bakanlar Kurulundan yönetmelik çıkmasına sıcak bakıyor musunuz?" sorusu üzerine de "Açıkçası 'sıcak bakıyoruz, bakmıyoruz' diye bir şey söyleyemiyorum. Daha bir karar verilmediği için ne yanlıştır diyorum, ne de doğrudur diyorum. Ama tabii ki kanunda bir düzenleme yapılıyorsa, uygulamanın nasıl yapılacağı yönetmelikle belirlenecektir. Yönetmeliği çıkaracak olan da Bakanlar Kurulu'dur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber