Zeytinyağı tüketimi, 5 yılda yüzde 40 arttı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Mart 2010 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de, sağlık ve güzellik kaynağı olarak gösterilen zeytinyağının kişi başına tüketiminin, son beş yılda yüzde 40 artarak 1.4 kilograma çıktığı açıklandı

BURSA - Türkiye'de sağlıklı beslenme kültürünün gelişmesiyle zeytinyağına ilginin son yıllarda arttığına dikkat çeken Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, ?Artışta, doktor ve diyetisyenlerin uyarıları etkili oluyor. Ülkemizde kişi başına zeytinyağı tüketimi son beş yılda yüzde 40 artarak 1.4 kilograma çıktı? dedi. UZZK Başkanı Mustafa Tan, Marmarabirlik'te yaptığı açıklamada, zeytinin anavatanı olan Türkiye'de 2002 yılında başlayan zeytincilik sektörünün örgütlenmesinin 2007 yılında tamamlanması ile önemli gelişmeler sağlandığını bildirdi. Tan, ?Türkiye'de kişi başı zeytinyağı kullanımı arttı. Tüketim artışı, sağlıklı beslenme kültürünün gelişmesi ve zeytinyağının doktor ve diyetisyenlerin reçetelerine girmesi ile de etkili oldu. Tüketim son beş yılda yüzde 40 arttı. Tüketimin daha da yükselmesini bekliyoruz? diye konuştu.

Arada yükseliyor

Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının yüksek olmadığını belirten Tan, tüketiciye ulaşmasında sıkıntı çekildiğini bildirdi. Türkiye'de raf fiyatları, ambalaj ve para maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Tan, üretim maliyetleriyle başlayan avantajın raflara kadar yansıtılması gerektiğini vurguladı. Tan, kaliteyi bozmadan, en iyi zeytinyağını en ucuza nasıl yedirilebileceğinin araştırılması gerektiğini kaydetti. Zeytinyağı kullanımının birçok faydası bulunduğunu açıklayan Tan, şöyle konuştu:

?Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı, köpek balığı kıkırdağıdır. Köpek balığından çıkan ?Sgualene' isimli madde, sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 santilitre zeytinyağı tüketimiyle, köpek balığı kıkırdağından alınacak kadar Sgualene alınır. ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber