Mobil sistemle şüphelinin kimlik sorgulaması 5 saniyede yapılacak

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi, suçu önleme ve suçluyu yakalamada polise büyük yarar sağlıyor. ?Polis Bilgisayar Ağı' (POLNET) projesiyle yurt çapında yaygınlaştırılmaya çalışılan uygulamanın temelini Bursa Emniyet Müdürlüğü, BEMTAP projesiyle 1998 yılında attı. Hizmete sokulan ?araçtan sorgulama sistemi' ile 4 yılda çeşitli suçlardan aranan 13 bin 383 kişi yakalandı. Polis, durumu şüpheli görünen vatandaşlara sadece 5 saniye içerisinde bilgisayarla kimlik sorgulaması yapabiliyor.

Günümüzde suç işleyen şahısların teknolojik gelişmeleri takip ettiği ve bu gelişmelerden yararlanarak suç işledikleri gerçeğini göz önünde bulunduran polis, suçlularla mücadelede her türlü teknolojiyi kullanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, suçları bilimsel yöntemlerle aydınlatmak amacıyla Asayiş Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen ?Suç Analizi Projesi' ile yurt genelinde 28 bin bilgisayarlık bir ağ kuruyor. Her bilgisayardan girilen veriler ortak bir havuzda toplanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü şimdilik projeyi POLNET üzerinde deniyor. Mevcut POLNET altyapısının projeye uygun olmaması nedeniyle bir kimlik sorgulaması için yaklaşık 6 dakikalık zaman geçmesi gerekiyor. Emniyetin yurt geneline yaymaya çalıştığı uygulamanın temelini 1998 yılında atan Bursa Emniyet Müdürlüğü, ?Bursa Emniyet Müdürlüğü Teknoloji Adaptasyon Projesi' (BEMTAP) ile ?hizmette etkinlik ve hızlılık ile personel ve zaman tasarrufu sağlamayı hedefliyor. BEMTAP kapsamında ilk olarak 2000 yılında polis ekipleri araç bilgisayarlarıyla donatıldı. ?Araçtan sorgulama sistemi' ile 4 yılda aralarında cinayet zanlısı, hırsızlık şüphelisinin de bulunduğu çeşitli suçlardan aranan 13 bin 383 kişi yakalanarak adlî mercilere teslim edildi. Polis, durumu şüpheli görünen vatandaşlara sadece 5 saniye içerisinde bilgisayarla kimlik sorgulaması yapabiliyor. Bilgisayarlı araçlardan ayrıca araç tescil, çalıntı oto, sürücü belgesi ve cezaları da öğrenilebiliyor.

Son olarak polis ekiplerine takılan cihazla ekiplerin adreslerini tespit eden Bursa Emniyeti, böylelikle bilgisayar aracılığıyla polis ekiplerini telsiz anonsu yapmadan yönlendirebiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber